1 kilo lichaamsvet verbranden, hoelang gaat dit duren?

Deel dit artikel

In dit artikel leg ik uit hoelang het duurt om 1 kilo lichaamsvet te verbranden. Afvallen is vaak hoofddoel nummer 1. Maar ook veel mensen hebben dit als hoofddoel samen met fitter en sterker worden. De sleutel ligt bij het veilig vet verbranden. Wil je te snel afvallen? Dan heeft dit nadelige gevolgen. Lees snel verder en trek je conclusies uit mijn artikel.

1 kilo lichaamsvet verbranden en calorieën

Afvallen en vet verbranden draait om een negatieve energiebalans. Ga jij onder je caloriebehoefte eten, dan val je af! Veel artikelen geven aan dat 1 kilo lichaamsvet 9000 calorieën, zijn maar dit klopt niet! Het opgeslagen lichaamsvet in het menselijk lichaam bestaat ongeveer voor 87% uit vet en de rest is vocht. Dit houdt in dat 1 kilo opgeslagen lichaamsvet uit ongeveer 870 gram vet bestaat. 1 gram vet levert ongeveer 9 calorieën en daarom kunnen we nu een simpel rekensommetje maken: 870 gram vet * 9 calorieën is 7800 calorieën. Je moet dus 7800 calorieën verbranden of in een negatieve energiebalans zitten om 1 kilo lichaamsvet af te vallen.

Hoelang gaat het duren om 1 kilo lichaamsvet te verbranden?

Het betekent nu niet dat je jezelf moet gaan uithongeren om vet te verbranden. In tegendeel! Een richtlijn binnen de voeding en diëtiek is om een energietekort te creëren van +- 20% op basis van jouw dagelijkse lichaamsbehoefte. Stel dat jouw behoefte op 2500 calorieën zit, dan ga je hier ongeveer 500 calorieën onder zitten, dus op 2000 calorieën. Dan gaan we nu weer rekenen: 7800 calorieën: 500 calorieën zijn 15 dagen. Met een dagelijks tekort van 500 calorieën ben je 15 dagen bezig om 1 kilo lichaamsvet te verbranden.

Wat zijn de gevolgen als je te snel gaat afvallen?

Je hebt misschien weleens zo’n artikel voorbij zien komen van: ‘’10 kilo afvallen in één week’’ of ‘’Zonder sporten 10 kilo afvallen in korte tijd’’. Mooie beloften die jou zeker kunnen motiveren, maar geloof mij: dit zijn allemaal marketing trucjes om jou over de streep te halen. Zoals hierboven genoemd is het verstandig om rond de 20% onder je behoefte te gaan eten. Dat betekent dat je ongeveer een 400 gram tot een halve kilo lichaamsvet per week af gaat vallen. In het begin gaat dit vaak sneller, want dan gaat er vaak ook vocht bij af. Hieronder leg ik uit waarom het niet handig is om snel af te vallen.

Koolhydraatarm dieet om lichaamsvet te verbranden

Bij een koolhydraatarm dieet beperk je het eten van brood, rijst en pasta. Minder dan 30% van je totale voedingspatroon bestaat uit koolhydraten. Er zijn zoveel diëten te vinden hiervan, maar in het hedendaagse leven worden deze diëten steeds meer achterhaald. Zo gezond is het namelijk niet. Tuurlijk kan je wat minderen in het eten van je koolhydraten. Het gevaar van een koolhydraatarm dieet is dat je veel vocht gaat verliezen, voor het oog die kijkt naar de weegschaal is dit heerlijk. Maar voor het lichaam is dit niet ideaal. Dus als je minder dan 30% uit koolhydraten binnenkrijgt is de verhouding in het afvallen betreft het lichaamsvet en vocht niet perfect. Daarnaast wordt je duffer en energieloos als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt.

Te snel afvallen = spiermassa verliezen

Je lichaam kan maar een bepaald aantal vetmassa verliezen in een bepaalde tijd. Het is moeilijk te zeggen hoeveel dit is want dit hangt af van de persoon in kwestie. Als je meer vet hebt kan je ook sneller afvallen, als je voeding optimaal op orde is kan je ook sneller afvallen om geen tot weinig spiermassa te verliezen. Dit hangt dus af van meerdere factoren. Als je die smeuïge verhalen leest over 10 kilo afvallen in 7 dagen, dan ga je zeker veel spiermassa verliezen. En dat is naar mijn mening zonde! Ook is dit niet blijvend aangezien je jezelf aan het uithongeren bent waardoor je lichaam in de spaarstand terecht komt. Je lichaam kan naarmate je weer \’normaler\’ gaat eten moeilijker omgaan met calorieën en slaat het vervolgens sneller om in lichaamsvet. Het welbekende jojo-effect.

Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen

Je lichaam heeft vezels, vitamines en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Denk aan het concentreren op je werk, fit en energiek blijven voelen. Ga jij te snel afvallen? Grote kans dat je je zwakker gaat voelen en dat je voedingsstoffen misloopt. Een perfect voedingspatroon is dat je mentaal niet door hebt dat je aan het afvallen bent, je hebt namelijk je voedingspatroon veranderd en merkt zelfs dat je fitter, energieker en beter kunt functioneren en sporten.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?