10 gouden regels voor een gezonde leefstijl

Deel dit artikel

In dit artikel deel ik 10 gouden regels met jou voor een gezonde leefstijl. Hopelijk kan ik je hiermee inspireren en heb ik jou wat geleerd.

Gezonde voeding bij een gezonde leefstijl

Verkeerde voeding, of een verkeerde verhouding in je voeding, zijn vaak de oorzaak van een slechte leefstijl. Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Het is belangrijk om te kijken naar een juiste balans tussen de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast zijn mineralen, vitamines en vezels ook van essentieel belang bij een gezonde leefstijl. Als er tekorten ontstaan zal je lichaam op den duur signalen afgeven. Dat begint met kleine ongemakken en kan uitgroeien tot grote ongemakken in de vorm van bijvoorbeeld ziektes, overgewicht en blessures.

Voeding die je lijf reinigt

Groene groentes en een aantal geconcentreerde superfoods hebben een sterk reinigende werking voor je lichaam. Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan toxische stoffen. Je gebruikt een schoonmaakmiddel om je toilet te verschonen, je wast je kleding met een chemisch wasmiddel, in deodorant zit aluminium verwerkt en als laatst krijg je dagelijks uitlaatgassen binnen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Met een gezonde leefstijl en een gericht voedingspatroon ben je beter bestand tegen deze bedreigingen. Groente groentes zorgen voor een reinigende werking binnen in het lichaam. Daarnaast helpen superfoods als spirulina, chlorella en zeolites je lichaam ook door hun reinigende werking.

Drink meer water om een gezonde leefstijl te hanteren

Water is ook een onmisbaar aspect binnen een gezonde leefstijl. De boodschap is dus om meer water te drinken. We vergeten het vaak op een dag, een glas water. Vaak is het een gewenning die je in je gezonde leefstijl moet gaan toepassen. Zodra je dit vaker toepast zal het alsmaar meer een gewenning zijn en makkelijker worden. Water verdrijft niet alleen de dorst, maar ook het gevoel dat we aanzien voor honger of lekkere trek. Een richtlijn voor voldoende water is 2,2 liter per dag op basis van een lichaamsgewicht van 50 kilo. 3,3 liter dagelijks op basis van 75 kilo en 4,4 liter op basis van een lichaamsgewicht van 100+ kilo.

Leer je lichaam kennen en luister naar je lichaam

Het wiel hoeft niet uitgevonden te worden, je lichaam vertelt namelijk wat je nodig hebt. Wees dus intuïtief en luister naar je lichaam. Dit zal wel een proces zijn richting een gezonde leefstijl. Aangezien het eerst zoekende wordt. Maar zie het als een positief proces waarbij je veel profijt zult gaan hebben voor de rest van je leven. Er zijn talloze theorieën van voedingswetenschappers en levensmiddelentechnologen die zoeken wat de beste hoeveelheden zijn per voedingsmiddel, en wat de optimale verhouding is. Mijn ervaring: Ieder lichaam is uniek en heeft een andere aanpak nodig, wat voor de één werkt hoeft nog niet voor de ander te werken. Je hebt natuurlijk richtlijnen waaraan gehouden kan worden, maar je kunt zelf beter aanvoelen wat voor jou het beste is.

Balans voor een gezonde leefstijl

Het belangrijkste is streven naar balans tussen de verschillende voedingsmiddelen. Ervoor zorgen dat je gevarieerd eet waardoor je van alles wat binnenkrijgt, en leren volgen wat je lichaam vraagt. Een juiste balans creëren is zeer belangrijk in een gezonde leefstijl. Elke dag jezelf van alles verbieden heeft geen zin. Ook heeft het weinig nut als je voedingsmiddelen gaat eten die je gewoonweg niet lekker vindt. Dit gaat namelijk echt richting een dieet wat je maximaal 1 of misschien 2 maanden kan volhouden. Vervolgens ga je weer terug naar je oude voedingspatroon en komt het er dubbel zo hard weer bij op. Met een betere balans ga je echt inspelen op gedrag- en denkveranderingen, waardoor je een andere leefstijl gaat hanteren.

Ga stap voor stap te werk

Zo snel mogelijk resultaat. Dat is heel menselijk. Dit kan een positieve eigenschap zijn maar ook een valkuil. Ga niet alles in één keer tegelijk doen. Als ik het ga doen, dan doe ik het in één keer goed. Bijvoorbeeld een heel streng dieet volgen of radicaal aan heel veel verschillende punten werken. Want anders heeft het toch geen nut? Die radicale ommezwaai leidt vaak tot grote frustratie. Je verlangt ernaar weer even ‘gewoon’ te eten en te ontspannen. Als deze gedachtes de hoek om komen kijken ga je te snel. Dan is de balans niet helemaal gezond. Een gezonde leefstijl vraagt om discipline. Stap voor stap voeg je meer goede en gezonde maaltijden toe. Jij bepaalt het tempo en de mate waarin je anders gaat eten en leven. Zo groei je langzaam toe naar een gezonde leefstijl en blijvende veranderingen.

Verminder je stress bij een gezonde leefstijl

Stress versnelt de cel veroudering in het lichaam. Bij te veel stress heeft het lichaam meer tolomeer dan bij mensen die een gezonde leefstijl hanteren. Telomeren zijn beschermende uiteindes van een chromosoom en hebben invloed op hoe snel de cel oud wordt. Daarnaast zorgt stress voor een versnelde veroudering van immuuncellen. Voldoende beweging, gezonde voeding en genoeg slaap zorgen ervoor dat je stress afneemt. Door stress kunt u klachten krijgen als: slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, rugklachten en nekklachten. Ook is de kans groot dat je sneller emotioneel of geïrriteerd zal zijn. Als klap op de vuurpijl ben je kwetsbaarder voor depressies en loop je meer kans op hart- en vaatziekten. Kortom: Stress moeten we zoveel mogelijk vermijden in ons dagelijkse leven.

Bij een gezonde leefstijl hoort voldoende slaap

Slapen als een baby, dat zeg ik weleens. Een goede nachtrust is namelijk het fundament onder gezond eten en genoeg bewegen. Een gezonde leefstijl is het beste medicijn en slapen is daar een onderdeel van. Wanneer je te weinig slaap hebt en daardoor dus oververmoeid raakt maak je namelijk ongezondere voedingskeuzes en neig je minder te bewegen. Je lichaam en bovenal je geest zijn kwetsbaarder waardoor je eetlust en verzadigheidsgevoel hormonen uit balans zijn. Ook heeft onvoldoende slaap een negatief effect op reparatiewerkzaamheden in je lijf. Waardoor ontstekingen en blessures sneller optreden.

Bewegen en een gezonde leefstijl

Bij een gezonde leefstijl hoort voldoende beweging. De richtlijn die is vastgesteld zit op een half uur beweging per dag. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, hardlopen, etc. Met voldoende beweging zal u beter kunnen ontspannen en slapen, heeft u minder kans op hart- en vaatziekten en overgewicht. Probeer nooit langer dan twee uur achter elkaar te zitten en sta elk half uur even op om de benen te strekken, een kopje thee te halen of even bij je collega meekijken. Onderzoek heeft aangetoond dat te lang stil zitten niet goed is voor je gezondheid. Je zult je fitter gaan voelen zodra je zorgt voor een constante beweging.

Spierversterkende oefeningen

Wist je dat je lichaam na het 30ste levensjaar elk jaar met 1% je spiermassa afbreekt. Dit als je niet aan spierversterkende oefeningen doet. Dus ben je 50 en heb je nooit aan spierversterkende oefeningen gedaan, dan ben je al 20% van je spiermassa verloren. Spierversterkende oefeningen zorgen voor een betere stofwisseling. Spiermassa verbrandt nou eenmaal meer energie dan vet, ook als je op de bank zit. Krachttraining is essentieel om blessures te voorkomen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de spieren sterker worden, maar ook pezen en banden. Met krachttraining zal je sneller je doel gaan bereiken aangezien het lichaam spiermassa aanzet, waardoor je binnen een korte periode je spieren gaat zien. Hiervoor hoef je geen honderd kilo te liften, ook het opheffen van lichte gewichten kan effectief zijn bij het opbouwen van spieren. Zolang er maar spiervermoeidheid optreedt.

Wil je weten waarom bewegen zo belangrijk voor je is? Lees dan het volgende artikel: https://www.fitliving.nl/waarom-is-bewegen-zo-belangrijk-dat-ga-ik-je-vertellen/

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?