8 Veelgemaakte fouten in de sportschool

Deel dit artikel

Voorkom veelgemaakte fouten in de sportschool met onderstaande tips. Met deze tips haal je het maximale uit je training en voorkom je blessures. Ik sport tegenwoordig altijd thuis, maar toen ik vroeger in de sportschool rondliep zag ik het één en ander fout gaan. In dit artikel vertel ik de veelgemaakte fouten in een sportschool. De punten noem ik in willekeurige volgorde. Hopelijk kan ik jou wat meer leren hierover.

Verkeerde techniek uitvoering van een oefening

Techniek is onwijs belangrijk om mee rekening te houden. Een correcte techniek voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je op een veilige manier meer kracht opbouwt. Het is niet ‘hoe zwaarder je gewicht is, hoe sneller je sterker wordt’. Nee in tegendeel. Een goede techniek zal er juist voor zorgen dat je sneller progressie gaat boeken. Wat je vaak ziet is dat bij het squatten en deadliften je rug onderin bol gaat trekken wanneer je een te zwaar gewicht hanteert. Maar ook hol trekken is niet goed, dus een rechte rug is essentieel om blessures te voorkomen. Bij een bolle of holle rug komt er te veel stress op de wervels en tussenwervels wat kan uiten in klachten en blessures. Ik adviseer je om regelmatig te raadplegen bij een instructeur of personal trainer. Met je lichaam moet je waarschijnlijk nog enkele tientallen jaren verder dus veiligheid boven alles!

Sportschool – Geen gerichte warming-up

Zwaar trainen is leuk. Na een training is het fijn om het gevoel te hebben dat je wat hebt gedaan. Maar om direct op 100% te beginnen is onverstandig. Probeer je lichaam op een rustige manier voor te bereiden op de zwaardere oefeningen. Je geeft de spieren een signaal af dat er meer inspanning gaat volgen. Het bloedtransport versnelt waardoor je spieren meer zuurstof en voedingsstoffen kunnen verwerken. Een warming-up kan je op diverse manieren toepassen. Bijvoorbeeld met een laag gewicht en niet te hoge intensiteit herhalingen te maken, maar ook door flexibiliteitsoefeningen toe te passen. Een goede warming-up is niet alleen goed als je in de sportschool traint, maar altijd.

Sportschool – Geen variatie in oefeningen

Doe jij constant dezelfde oefeningen in de sportschool? Dan is het tijd om wat variatie toe te passen in je trainingsroutine. Variatie zorgt namelijk voor een prikkel wat resulteert in een betere progressie. Niet alleen jij komt in een sleur terecht, je spieren gaan ook wennen aan een schema. Wanneer jij altijd dezelfde oefeningen doet gaat je lichaam hieraan wennen, de progressie zal op den duur uitblijven wat je natuurlijk ongemotiveerder gaat maken. Ook in de sportschool kan je eindeloos variëren. Doe een andere hoeveelheid herhalingen of train op een ander gewicht. Variatie is de sleutel tot succes.

Te veel cardio doen in de sportschool

Een cardio workout is natuurlijk niet slecht, maar het is niet de meest effectieve variant. Je verbrandt namelijk veel meer calorieën, zeker op termijn, met krachttraining. Daarnaast vond ik het persoonlijk ook erg saai om in de sportschool cardio te doen. Als je aan krachttraining doet verbrandt je meer vet, ook in rust. Hoe meer spiermassa je lichaam heeft, hoe meer vet je verbrandt, waardoor het makkelijker wordt je gewicht stabiel te houden. Krachttraining is dus een essentieel onderdeel om sneller resultaat te zien. Tevens bouw je véél minder spiermassa op met alleen cardio. Bij krachttraining zullen je vormen mooier worden en raak je vet kwijt op plekken waar jij dat zelf ook graag wilt. Denk aan de heupen, buikvet, billen en de achterkant van je armen.

In de sportschool sporten zonder doelstelling

Train jij met een specifieke doelstelling? Of doe je meer wat? Een specifieke, tastbare doelstelling kan jou gegarandeerd helpen om gerichter te trainen. Trainen zonder doel is niet vol te houden. En al helemaal niet in de sportschool. Misschien lukt het wel voor een aantal weken, maar op lange termijn is het een zinkend schip. Het is goed om jezelf vragen te durven stellen. Zoals: sport je om gewicht te verliezen? Stel dat jezelf een doel hebt gesteld om zoveel kilo’s af te vallen. Hoeveel kilo wil je afvallen? Waarom wil ik dat bereiken? Wat zijn de voordelen als ik zoveel kilo ben afgevallen? Je zult merken dat je harder en specifieker kan gaan trainen om dit doel te behalen.

Plaatselijk vet verbranden is onmogelijk

Helaas moet ik je vertellen dat plaatselijk vet verbranden onmogelijk is. Constant buikspieroefeningen doen gaat er niet voor zorgen dat je een strakke buik of een sixpack krijgt. Vet verliezen ontstaat ook voor een groot deel in de keuken. Als je 3, 4 of zelfs 5 keer in de week sport maar de voeding is niet goed in de 168 urige week, dan haal je geen resultaat. Het verliezen van vet ontstaat door een calorietekort te hanteren in je voedingsinname en daarnaast spierversterkende oefeningen te doen om je lichaam strak en gespierd te krijgen. Per persoon is het verschillend waar je als eerst vet gaat verbranden, bij de één gaat het eerder in het gezicht of benen, bij de ander eerder bij de billen of buik. Dit is genetisch bepaald en heb je weinig invloed op.

Te weinig of juist te veel rust tijdens de training

Afhankelijk van jouw persoonlijke doelstelling varieer je de rustpauzes tijdens de training. Waar een powerlifter en vaak een bodybuilder langere rustpauzes hanteren tijdens een training, heeft een duursporter, zoals een hardloper of racefietser, meer baat bij korte rustpauzes waarin de hartslag constant hoog blijft. Dit is dus erg afhankelijk van je persoonlijke doelstelling. Veel doelstellingen die bij mijn klanten naar voren komen zijn afvallen (vetpercentage verlagen) in combinatie met sterker/gespierder en fitter worden. Op deze manier pas ik verschillende trainingsprincipes bij elkaar en zorg ik op die manier voor optimaal resultaat.

Mindset bepalen

Bij de alinea ‘geen gerichte doelstelling’ heb ik beschreven dat het goed is om jezelf constant vragen te stellen om scherp te blijven. Dit heeft ook te maken met je mindset. Probeer het sporten, sterker en fitter worden te zien als een proces. Een paar trainingen zullen niet direct enorme veranderingen opleveren. Haak dan niet af als je na een week nog geen resultaat ziet. Dit is een proces waar je bewust van moet gaan worden. Houd de spiegel daarom niet dagelijks in de gaten. Kijk bijvoorbeeld één keer in de twee a drie weken in de spiegel om echte veranderingen te constateren. Hierdoor blijf je gemotiveerd en wordt het leuker om actief bezig te blijven. Maar lezen over het belang van de juiste mindset lees je hier: https://www.fitliving.nl/de-mindset-bepaald-of-jij-jouw-persoonlijke-doelen-gaat-behalen/

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?