Afvallen en intermittent fasting gaan goed samen!

Deel dit artikel

Voeding speelt de belangrijkste rol in het proces om vetmassa te verliezen. Intermittent fasting is een wetenschappelijk bewezen voedingspatroon die kan helpen om af te vallen. Ieder lichaam is uniek en heeft een ander voedingspatroon nodig. Pas daarom de juiste macronutriënten (eiwitten/koolhydraten/vetten) toe in je voedingspatroon die afgestemd zijn op jouw doel en levensstijl.

NEGATIEVE ENERGIEBALANS

Door een negatieve energiebalans zal je in het begin afvallen, maar zijn je verhoudingen niet goed? Dan zal je ten eerste minder snel afvallen in kilo’s en ten tweede zullen je lichaamsvormen er niet veel beter uitzien. Door een gezond voedingspatroon zal je niet alleen vetmassa verliezen maar ook zal je lichaamsvorm beter worden. Het vet verdwijnt op plekken waar jij dat wil, en je bouwt meer spiermassa op waardoor je lichaam strakker wordt.

IF – INTERMITTENT FASTING

Zelf hanteer ik al een tijd het IF-voedingspatroon (intermittent fasting). Mijn eet window zit tussen de 12 en 20 uur. Tussen 20.00 uur en 12.00 uur de volgende dag eet ik niks. Ik hanteer dus de 16-8 methode. In het begin is het lastig, maar als je het één a twee weken doet went je lichaam er alsmaar beter aan.

SNELLER AFVALLEN MET INTERMITTENT FASTING

Je lichaam heeft na verloop van tijd minder calorieën nodig, aangezien het zich vastklampt aan jouw eet window. De opgeslagen koolhydraten in je lichaam zijn op een laag niveau gezet. Het lichaam heeft het grootste deel gebruikt tijdens de nacht. Als jij vervolgens wakker wordt, zal je lichaam in plaats van koolhydraten je lichaamsvet sneller gaan aanspreken.

BEWEZEN VOORDELEN VAN INTERMITTENT FASTING

Naast dat je makkelijker af kunt vallen brengt een intermittent fasting voedingspatroon nog vele voordelen met zich mee. Hieronder vertel ik een aantal bewezen voordelen:

  1. Sneller afvallen door een gemakkelijkere negatieve energiebalans.
  2. Tijdens een langere fastingsperiode heeft je lichaam de tijd om celafval op te ruimen. Dit proces heet autofagie.
  3. Positief effect op je insulineniveau. Uit onderzoek kan je insulineniveau 20 tot 30% verlagen.
  4. Betere productiviteit omdat je hersenen nieuwe zenuwcellen ontwikkelen.
  5. Ontstekingen worden sneller via het bloed afgevoerd naar beneden.
  6. Gemak, je eet minder maaltijden op een dag maar wel grotere porties.

NADELEN VAN INTERMITTENT FASTING

  1. In de ochtend is je cortisol het hoogst van de dag. Door een goed ontbijt te nuttigen met de juiste macronutriënten daalt je cortisol. Tijdens een inspanning op lege maag heb je een verhoogde afbraak van eiwitten in de spieren. Dit kan gemakkelijker resulteren in afbraak van je spiermassa. Maar dit is simpel op te lossen door elke dag genoeg eiwitten te nuttigen. Dan zit je safe!
  2. Mannen kunnen over het algemeen goed tegen een intermittent fasting voedingspatroon. Bij vrouwen ligt het gevoeliger, dit heeft te maken met de hormonen en je bloedsuikerspiegel. Daarom is het verstandig om goed naar je lichaam te luisteren als je dit voedingspatroon wil uitproberen.
  3. Mocht je ’s ochtends gaan sporten, wat ik overigens zelf vaak doe, dan kan je in het begin duizelig worden. Bouw het rustig op aangezien je lichaam hier ook aan moet wennen. Het kan zijn dat je vaker duizelig blijft, in dit geval zou ik adviseren om wel te eten voor een training.

CONCLUSIE

Intermittent fasting is één van de vele voedingspatronen die goed kan werken. Zoek voor jezelf uit welk voedingspatroon het beste past bij jouw wensen, levensstijl en activiteitsniveau. Kijk je elke avond uit naar je ontbijt? Dan zou ik intermittent fasting niet adviseren, maar vind je het niet erg om op te staan en niet te ontbijten? Dan zou ik het zeker adviseren om eens te proberen. Geef het wel een kans aangezien je lichaam er daadwerkelijk aan moet gaan wennen.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?