Alcohol en de gevolgen als je wil gaan afvallen

Deel dit artikel

Alcohol en afvallen: In hoeverre gaat dit samen en wat is de gedachte hierachter. Dat leg ik jou graag in onderstaand artikel uit.

ALCOHOL EN AFVALLEN

Veel mensen houden wel van een borrel. Of dit nu bier, wijn of bijvoorbeeld bacardi cola is, alcohol brengt een aantal nadelen met zich mee. Voedingsdeskundigen en diëtisten schrijven alcohol niet voor niets voor in een voedingsschema. Waarschijnlijk zijn wij er allemaal wel over uit dat alcohol niet heel gezond is. Desalniettemin vind ik dat je niet in een gevangenis hoeft te leven en geen druppel alcohol mag drinken. Zoek je momenten uit, want af en toe een glaasje alcohol kan geen kwaad. Een aantal vragen die ik vaak voorgeschoteld krijg zijn: Maar wordt je nou echt zo dik van alcohol? En hoeveel mag ik dan wel drinken om toch af te vallen? Dit heb ik allemaal uitgezocht voor jou.

ALCOHOL EN JE METABOLISME

Sommigen noemen alcohol ook wel gif. Je lichaam kan niks met alcohol en stuurt het zo snel mogelijk door naar je lever om dit vervolgens te laten afbreken. Je lever breekt de alcohol af tot azijnzuur, dit zuur kan je net zo goed vergif voor je lichaam noemen. Je lever heeft hier best wat tijd voor nodig, daarom komt de verbranding van je koolhydraten en vetten uit de voeding op plaats 2. Met als gevolg dat je lichaam sneller lichaamsvet gaat opslaan. Dus eet je naast je biertje of wijntje een stuk kaas of een bitterbal, dan slaat je lichaam meer calorieën op dan als je dit eet zonder er alcohol bij gaat drinken. Bij mannen wordt dit over het algemeen vaak opgeslagen rondom de buikwand. (Hoi bierbuik!)

ALCOHOL EN KOOLHYDRATEN

Door alcohol wordt je koolhydraatmetabolisme geremd. Wanneer er teveel koolhydraten binnen komen, dit is tevens vrij snel al het geval als er alcohol in je lichaam zit, dan kunnen bepaalde reacties die nodig zijn voor de koolhydraatverbranding niet plaatsvinden. Je lichaam zal minder makkelijk, de koolhydraten die je tot je neemt, kunnen verbranden. Dit resulteert vervolgens in meer lichaamsvet. Dit past dus niet bij afvallen.

ALCOHOL EN DE KANS OP HART- EN VAATZIEKTEN EN KANKER

Enzymen breken de alcoholmoleculen af, zodat je lichaam zo snel mogelijk het afval kan verwerken uit het lichaam. Helaas wordt alcohol in het eerste proces afgebroken tot een kankerverwekkende stof (acetaldehyde). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit stofje schade ‘kan’ aanbrengen. De kans is in ieder geval groter dan wanneer je geen alcohol nuttigt. Ook wordt door jarenlang gebruik van alcohol je hersenen aangetast, wat een verhoogde risico geeft tot de ziekte van Korsakov. Als laatste lees je dat de lever veel te verduren krijgt.

HONGER DOOR ALCOHOL EN AFVALLEN

Naast een lekker biertje of wijntje een borrelhapje, blokje kaas of nootjes. Heerlijk, niet? Alcohol bevat lege calorieën. (dit betekent niet dat je er niet dik van wordt) Je zult dus sneller honger krijgen, zelfs de volgende dag houdt deze honger vaak aan. Helaas zal je dus niet gaan afvallen van alcohol. Je lichaam werkt namelijk niet in een normale toestand omdat het de kater aan het verwerken is. Daarnaast bevat alcohol veel suiker. Je lichaam krijgt van dit soort drankjes een insuline piek, even kort een energiek moment waarna je vervolgens heel snel weer in kakt. Nog even ingaand op de lege calorieën, alcohol wordt onder het kopje: ”lege calorieën gezet” omdat het geen voedingswaarden bevat waar je lichaam iets mee kan.

ALCOHOL EN HET EFFECT ERVAN

Alcohol bereikt na ongeveer 10 minuten je hersenen al. Door de stoffen GABA, die de werking van de zenuwen remt, werkt alcohol verdovend op het centrale zenuwstelsel. Naast GABA heb je ook Glutamaat, in tegenstelling tot GABA activeert deze stof jouw zenuwen. Door de GABA stof werkt de Glutamaat minder actief, waardoor de zenuwen minder actief worden. Dit resulteert vervolgens weer in een ontspannen en rustgevend gevoel (voor even). Hieronder lees je het effect per alcoholpromillage in het bloed.

  • 0.5 alcoholpromillage – Ontspannend gevoel en een verminderd beoordelingsvermogen. Daarnaast is je hartslag verhoogd.
  • 1.0 alcoholpromillage – Slechter zicht, tragere reactiesnelheid en je hartslag verhoogd nog meer.
  • 1.5 alcoholpromillage – Spraak wordt slechter en je coördinatievermogen gaat achteruit.
  • 2.0 alcoholpromillage – Motoriek is aanzienlijk slechter en je kan dubbel gaan zien.
  • 2.5 alcoholpromillage – Verward gevoel, het voelt alsof je van de kaart bent.
  • 3.0 alcoholpromillage – Shock of zelfs in coma.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?