Belangrijke tips voor vet verbranden en afvallen

Deel dit artikel

Misschien train je wel minimaal 3 keer in de week? En train je zwaar genoeg? Toch zijn er dingen die fout gaan tijdens het afvallen. In dit artikel lees je een aantal belangrijke tips tijdens het vet verbranden. Leer ervan en zorg voor maximaal resultaat!

VOEDING EN VET VERBRANDEN

Je voeding op orde hebben tijdens het afvallen wordt enorm onderschat. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat afvallen 70% voeding is en 30% sporten. Je kunt dus afvallen en vet verbranden door gezond te eten en niet te sporten, maar afvallen met ongezond eten en veel sporten is bijna niet te doen. Daarbij zeggend is het perfect om zowel gezonde voeding als sportactiviteiten te gaan combineren. Je kan het in het kort formuleren met de volgende zin: door gezonde voeding afgestemd op jouw lichaamssamenstelling en behoefte val je af en verbrandt je vet. En met het uitvoeren van spierversterkende oefeningen worden je lichaamsvormen strakker en verdwijnt het vet op plekken waar jij dat wil!

GA NIET TE WEINIG ETEN!

Afvallen en vet verbranden staat in één lijn met je stofwisseling, hoe sneller de stofwisseling is, des te sneller je vet verbrandt en jij dus je ideale gewicht en droomlichaam bereikt. Tijdens het afvallen is het belangrijk dat je een negatieve energiebalans creëert. Dit betekent dat je minder moet eten dan je lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Maar daar bedoel ik niet mee dat jij jezelf moet gaan uithongeren. Dit brengt meer nadelige dan positieve gevolgen met zich mee. Zodra jouw lichaam te weinig energie binnenkrijgt, gaat je lichaam langzamerhand in de spaarstand terecht komen. Je lichaam gaat voorzichtiger met iedere calorie om waardoor je stofwisseling vertraagd. Daarnaast kan je lichaam niet ‘te’ snel afvallen aangezien het lijf dan spierweefsel gaat verbranden. Een no-go omdat minder spiermassa voor een nog tragere stofwisseling zorgt. In mijn vorige blog heb ik geschreven dat ik het woord diëten nooit meer wil horen! Benieuwd naar het volledige artikel? Klik op de volgende link: https://www.fitliving.nl/het-woordje-dieten-wil-ik-nooit-meer-horen/.

TRAININGSSCHEMA EN VET VERBRANDEN

Je kan op vele manieren vet verbranden en afvallen, maar één ding is een feit. Hoe hoger de intensiteit van je training, hoe meer calorieën verbrandt, hoe sneller je afvalt en vet verbrandt. Dus probeer je hartslag hoog te houden door je rustpauzes in te korten. Focus daarnaast op het doen van compound oefeningen. Dit zijn samengestelde oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen traint tijdens één oefening. Een voorbeeld is de welbekende squat. Tijdens het squatten train je de gehele beenspieren en core-spieren. Hoe meer spieren je traint tijdens een oefening, hoe meer je energie dit je lichaam kost, dus verbrandt je ook weer meer calorieën! Afhankelijk van jouw persoonlijke doel kan ik jou adviseren om eens een tabata workout te gaan proberen. Tabata is een vorm van een interval training. Hoge intensieve werksetjes worden afgewisseld met korte rustperioden. Hierdoor bouw jij sneller conditie op, worden je spieren sterker en verbrandt jij minimaal 2 keer zoveel calorieën als in een reguliere krachttraining.

FULL BODY WORKOUT

Als jij niet vaker traint dan 3 keer in de week, dan is het beter om je meer te richten op een fullbody trainingsschema. Met een fullbody workout train je alle spiergroepen in één training. Wanneer je frequenter de spiergroepen belast zal je spiergroei toenemen. Veel mensen zien over het hoofd dat meer spiermassa helpt bij het vet verbranden. Je spieren verbruiken in het dagelijkse leven energie om te functioneren. Heb jij meer spiermassa, dan verbruikt het lichaam meer energie om te kunnen functioneren.

NEEM DE TIJD

Zoals ik in een andere blog heb gezegd is diëten niet vol te houden. De verloren kilo’s komen er binnen no-time weer op waardoor je vervolgens weer terug bij af bent, of zelfs zwaarder dan voor je begon met diëten. Het is belangrijk dat jij een andere levensstijl gaat aannemen en de juiste balans zoekt die bij jou past. Patronen verbannen waar het mis gaat, heb jij stress en ga je dan meer eten? Zoek daar een oplossing voor en ga daar heel bewust in oefenen. Gaat het één, twee of vaker verkeerd? Dat gebeurt sowieso! Wees niet te hard voor jezelf want niemand is perfect. Neem de tijd om bewuster hiermee om te gaan en de juiste balans te zoeken met een gezond voedingspatroon en af en toe eens wat ongezonds. Neem ook je tijd met het eten van je maaltijden. Rustig eten heeft meerdere voordelen zoals een betere vertering en het geeft een voller gevoel. Vet verbranden gaat sneller zodra je meer de tijd neemt en bewuster gaat leven.

BIJHOUDEN WAT JE EET

Bewust afvallen en bezig zijn met je voeding. Dat is de sleutel! Dat betekent dat je een goede macronutriënt verhouding moet inlassen wat past bij jouw levensstijl. Afhankelijk van wat jouw doel is en welke sport jij beoefent is het eten van genoeg vezels en eiwitten voor iedereen belangrijk tijdens het vet verbranden. Door het eten van genoeg vezels, zoals groente, volkoren producten, fruit en peulvruchten heeft je lichaam langer een verzadigd gevoel. Daarnaast helpen vezels ook je cholesterol te verlagen en verklein je het risico op hartklachten en diabetes. Je hebt drie macronutriënten, namelijk koolhydraten, eiwitten en vetten. Eiwitten zorgen van de drie macros ervoor dat jij minder snel een hongergevoel krijgt. Eiwitten worden namelijk moeilijker afgebroken door het lichaam waardoor jij langer vol zit. Daarnaast dragen eiwitten ook bij aan behouden van jouw spiermassa. Dubbel winst dus!

WATER DRINKEN EN VET VERBRANDEN

Drinken, drinken en nog eens drinken. En dan bedoel ik geen bier, maar water! De perfecte manier om je maag te vullen zonder calorieën binnen te krijgen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het drinken van een paar extra liter water helpt bij gewichtsverlies. Jouw lichaam kan simpelweg niet zonder water, ons lichaam bestaat namelijk voor ongeveer 60 procent uit water. Dit verlies je vervolgens weer via je urine, zweet en het ademen. Afhankelijk van meerdere factoren, zoals je gewicht, lengte, klimaat waar je woont en je activiteitsniveau moet een gemiddeld persoon minimaal 2 liter water drinken per dag. Uit onderzoek blijkt dat je metabolisme tot wel 30 procent kan verbeteren bij het drinken van véél water. Zelf adviseer ik mensen wel 3 tot 4 liter water te drinken per dag. Ik ben ervan overtuigd dat jouw afvalproces sneller gaat met het drinken van 3 a 4 liter dan 2 liter per dag. Hieronder lees je nog een aantal voordelen waarom voldoende water drinken jouw gezondheid verbetert.

  • Je hersenen functioneren beter
  • Minder snel last van hoofdpijn en migraine
  • Voldoende water verbetert de stoelgang
  • Door het drinken van water zullen je sportprestaties sneller verbeteren
  • De nieren kunnen beter functioneren
  • VOLDOENDE WATER ZORGT VOOR GEWICHTSVERLIES

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?