Ben ik te zwaar en heb ik dus overgewicht?

Deel dit artikel

Heb je het gevoel dat je te zwaar bent? En misschien vind je het lastig om een gezonde balans te vinden in je voedingspatroon? Schaam je vooral niet, je bent niet de enige! Ik ben ervan overtuigd dat het voor iedereen zoeken is naar een gezonde balans. Wel gaat het bij de één makkelijker dan bij de ander. Het gevoel hebben dat je te zwaar bent geeft geen fijn gevoel! In deze blog geef ik antwoord op de vraag: ‘Ben ik te zwaar?’ en wat voor jou een gezond gewicht is. Allereerst vind ik het belangrijk om te vertellen dat het niet een getalletje op de weegschaal is die aangeeft of je te zwaar bent.

De cijfers spreken voor zich

Toen ik de statistieken en wetenschappelijke onderzoeken las over te zwaar zijn schrok ik! Van de ene verbazing viel ik in de andere verbazing. Ik wist dat overgewicht een groeiend probleem was maar dat het zo hoog was had ik nooit verwacht. Volgens het ministerie van volksgezondheid en zorg, is ruim 50% van de Nederlandse bevolking te zwaar. Mannen schijnen meer last te hebben van overgewicht dan vrouwen.

Te zwaar zijn geeft geen fijn gevoel

Misschien heb je een drukke baan en staat je agenda helemaal volgepland. Veel aan het werk en thuis natuurlijk ook tijd vrijmaken om samen te zijn met je gezin. Je voelt dat je energielevel omlaag gaat en je dit niet te lang kan volhouden op deze manier. Sporten wordt steeds minder belangrijk voor je en komt op een lager pitje te staan. De laatste tijd let je steeds minder op je voeding. Ik kan je vertellen dat dit een slecht teken is! Je vraagt je af, of misschien weet je het al wel: ‘Ik denk dat ik te zwaar ben’. Of: ‘Ik ben te zwaar!’. Te zwaar zijn brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee en daarnaast wil je toch gewoon lekker in je vel zitten!? Je ontkomt er niet aan om van je gezondheid weer een prioriteit te maken. Op die manier zal je lichaam veranderen, wordt het makkelijker een balans te vinden in je voeding en krijg je meer energie op zowel zakelijk als privégebied.

Risico’s van te zwaar zijn

Als je te zwaar bent ligt er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Je loopt daardoor meer gezondheidsrisico’s op dan mensen met een gezond gewicht. De meest voorkomende ziektes die gerelateerd zijn aan overgewicht zijn diabetes type 2, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, hoge bloeddruk, galstenen en ook bepaalde soorten kanker. Naast deze serieuze kwalen voel je je bij overgewicht ook minder comfortabel in je kleding. Alles gaat te strak zitten, zwembandjes worden steeds groter en je voelt je futloos doordat het sporten afneemt en je allerlei verkeerde voeding tot je neemt.

Oorzaken van te zwaar zijn

De meest voorkomende oorzaken van overgewicht zijn:

  • Niet weten welke verhouding qua voeding bij jouw leefstijl past.
  • Minder bewegen en sporten.
  • Slechte gewoontes zoals roken bevorderen niet een stabiel gewicht.
  • Te veel producten eten met een hoge energiedichtheid.
  • Bij tussendoortjes de verkeerde keuzes maken.
  • Het drinken van te veel frisdrank en/of alcohol.
  • Mentale problemen waardoor je jezelf als een emotie eter kunt zien.

Wat is een gezond gewicht voor mij?

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. Het getalletje op de weegschaal zegt in principe niet heel veel over een gezond gewicht of als je te zwaar bent. Misschien heb je wel veel gesport en heb je veel spiermassa opgebouwd. Het kan daardoor zijn dat de Body Mass Index (BMI) aan geeft dat je te zwaar bent. Maar de Body Mass Index is niet meer dan een richtlijn. Ga je daar absoluut niet aan vastklampen. Bij iemand die al jarenlang spierversterkende oefeningen doet is de kans aanwezig dat het Body Mass Index getal te hoog is. Terwijl het vetpercentage goed is. In dit geval ben je natuurlijk niet te zwaar, aangezien spieren zwaarder wegen dan vet. Er is geen reden tot paniek, je bent immers gezond bezig, zeker als je ook gezond hebt gegeten.

Spiegel als richtlijn

Een mooie manier om je progressie bij te houden is door het maken van selfies. Als je elke maand een selfie maakt kan je opmerken of je bent aangekomen of bent afgevallen. Op deze manier kan je alles meetbaar maken en je progressie inzien. Vaak zien de mensen om je heen of je afgevallen bent, maar zelf zie je het vaak minder snel. Naast het meten van je buikomtrek adviseer ik je om eens in de maand een selfie te maken.

Buikomtrek meten

Mensen die te veel vet hebben lopen meer risico’s voor gezondheidsproblemen. Meer vet rondom je organen zijn nog schadelijker! Wekelijks je buikomtrek meten is ook een mooie richtlijn om je progressie bij te houden. De omtrek van je buik meet je door het meetlint over het smalste gedeelte van je buik te doen. Net boven je heupbeen zit dat punt. Hieronder vind je een algemene richtlijn of je buikomvang goed is:

  • 94 cm of minder (mannen) of 81 cm of minder (vrouwen): normale buikomvang
  • Tussen de 94 cm en 103 cm (mannen) of tussen de 81 cm en 89 cm (vrouwen): iets te grote buikomvang
  • 103 cm of groter (mannen) of 90 cm of groter: je hebt een te veel te grote buikomvang.

Hulp nodig?

Vraag jij je soms de volgende vraag af: ‘Ben ik te zwaar?’ of: ‘Heb ik overgewicht?’. En wil je graag serieus aan de slag gaan om een gezond gewicht te krijgen en te behouden? Ik kan je daarmee helpen. Als personal trainer en voedingsdeskundige heb ik in de afgelopen 7 jaar al enkele honderden mensen mogen begeleiden naar een gezondere leefstijl. Daarnaast leg ik de focus niet op korte termijn resultaat maar op een blijvende verandering voor de rest van je leven. Een onderdeel van mijn begeleiding is om jou de juiste kennis en handvaten mee te geven waarin je voor de rest van je leven profijt bij gaat hebben.

Meer informatie?

Met een gratis kennismakingsgesprek krijg ik een duidelijk beeld van je doelstelling. We kunnen samen gaan kijken welk onderdeel we gaan aanpakken. Misschien wil je liever alleen personal training en heb je de voeding al wel op een rijtje, of misschien andersom. Maar misschien heb je ook wel een stok achter de deur nodig bij zowel het sporten als je voeding?

Of direct een vraag? Bel of app mij op 0341 700 224 of stuur een e-mail naar info@fitliving.nl

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?