Buiten sporten of toch binnen? Wat is gezonder?

Deel dit artikel

Of je nu in de buitenlucht of binnen sport, sporten is gezond voor iedereen. Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat buiten sporten erg goed is voor je fysieke en mentale gesteldheid. Maar wat zijn de verschillen tussen het binnen sporten en in de buitenlucht? In dit artikel ga ik jou daar meer over vertellen.

BUITEN SPORTEN

Er zijn talloze sporten te bedenken die je ook buiten kan doen, maar bij het krachttrainen wordt al gauw de link gelegd naar een sportschool, dus binnen sporten met krachtapparaten. Aangezien ik in de functional training industrie werk ga ik hier verder op in. Tegenwoordig wordt het verschil steeds kleiner aangezien mensen meer buiten gaan sporten. Heerlijk in de openlucht werken met kettlebells, slamballen, gewichten, TRX trainers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hiermee wil ik zeggen dat je niet persé binnen hoeft te sporten om je kracht, snelheid en conditie te verbeteren. De doelen die jij jezelf hebt gesteld kunnen dus ook buiten behaald worden. Hieronder zie je een aantal bewezen voordelen bij het sporten in de buitenlucht.

BETERE WEERBAARHEID TEGEN STRESS

Uit diverse studies blijkt dat mensen die buiten sporten minder snel last krijgen van spanning, boosheid, depressie en stress. Daarnaast voelen mensen die in de open lucht sporten zich energieker en vrolijker na afloop van een training. Dit is onderzocht door socioloog Jolanda Maas. Sporten remt het stressgevoel in je hersenen af waardoor er twee belangrijk stofjes vrijkomen: BDNF en endorfine. Beiden verminderen de hoeveelheid cortisol. Doordat de hippocampus zorgt voor een remmende werking van cortisol zal je minder stress hebben en hier minder gevoelig voor zijn. Als laatste is het bewezen dat bepaalde geuren je stress verlagen, waaronder de geur van bepaalde bloemen.

BUITENLUCHT VERBETERT JE HERSENFUNCTIES

Uit een studie blijkt dat een kind met ADHD, de symptomen aanzienlijk verbeteren bij het het buiten spelen. Daarnaast komt je geest tot rust in de natuur waardoor je creativiteit enorm kan verhogen. Je hoort vaak van mensen dat zij goede ideeën hebben opgedaan tijdens een wandeling of sportactiviteit in de buitenlucht. Bill Gates is daar een voorbeeld van, hij zoekt vaak de buitenlucht op voor een wandeling om tot ideeën en oplossingen te komen. Daarnaast worden je hersenen beter geactiveerd bij het inademen van frisse lucht. Koffie is dus niet noodzakelijk om wakker te worden!

BUITEN SPORTEN OF BINNEN SPORTEN BLIJFT PERSOONLIJK

Ik ken mij voorstellen dat je het af en toe ook overlaat aan het seizoen of het weer. De één sport graag in de winterkou terwijl de ander lekker naar binnen gaat. Bij Fit Living geven wij Personal Training aan huis of in jouw vertrouwde omgeving. Dit kan dus in de tuin, parkje in de buurt, in de garage of in jouw woonkamer zijn. Dit hangt echt af van jouw persoonlijke wensen. Als ik kijk naar mijn huidige klanten dan zal het 50/50 zijn betreft het buiten of binnen sporten. Overal kan jij een effectieve, uitdagende en leuke workout ontvangen waarbij jij jouw persoonlijke doelen kunt gaan behalen d.m.v. een Personal Trainer.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?