Droog trainen? Kies voor een HIIT training

Deel dit artikel

Een HIIT training staat voor een High Intensity Interval Training. Het woord zegt het al, op een hoge intensiteit in combinatie met een korte tijdsduur veel inspanning leveren. Bij het droog trainen, oftewel vetmassa verbranden is een HIIT training een hele effectieve manier om snel jouw doel te halen.

HIIT TRAINING IS ZEER EFFECTIEF

De HIIT trainingen worden in het hedendaagse leven steeds populairder onder de sporters. En terecht! Tijdens een HIIT training wissel je intensieve oefeningen af met rustperiodes. Vaak zijn de rust setjes kort om de hartslag hoog te houden en de werk setjes zijn behoorlijk intensief. Dit om je hartslag in een kort tijdsbestek heel hoog te krijgen. Deze trainingen zijn tevens niet alleen effectief voor het verbranden van vet, ook is het één van de effectiefste manieren om je conditie te verbeteren.

GESCHIKT VOOR IEDEREEN!

De HIIT trainingen kunnen uitgevoerd worden door iedereen. Ze zijn er namelijk in allerlei vormen, zo kan je het doen in de vorm van cardio maar ook op het gebied van kracht. Je kan variëren in tijd, de actieve werksetjes en rustpauzes, maar ook variëren in de zwaarte van de oefeningen.

TABATA ALS VOORBEELD

Een tabata workout is een bekende vorm van een High Intensity Interval Training. Bij deze trainingsvorm wissel je een werksetje van 20 seconden af met rustpauzes van 10 seconden. En dan duurt één tabata vorm 8 werksetjes, ongeveer 4 minuten per oefening dus! Ben je een beginner, dan zijn 4 of 5 tabata oefeningen meer dan voldoende, ben je al wat meer getraind, dan kan je richting de 6 tot 8 oefeningen gaan.

TIJDSBESPARING MET HIIT TRAINING

Met een High Intensity Interval Training kan je in een kort tijdsbestek veel resultaat behalen. Voor velen is dit een groot voordeel aangezien je met 20 a 30 minuten klaar kan zijn met je training. Ook is je naverbranding, ook wel het afterburn effect genoemd, groot na een HIIT training. Dus als je na de training op de bank neerploft is de kans groot dat je nog vet aan het verbranden bent van de training.

VET VERBRANDEN EN JE SPIERMASSA BEHOUDEN

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je met een High Intensity Interval Training veel minder of zelfs geen spierweefsel verbrandt. Niemand wil spiermassa verliezen tijdens het droog trainen. Dit is vaak de grootste uitdaging aangezien je tijdens dit proces een calorietekort moet hanteren. De reden dat je tijdens een HIIT training geen tot weinig spiermassa kan kwijtraken is omdat je lichaam veel minder tijd heeft om zich aan je spieren te vergrijpen. Wel is het belangrijk om te vermelden dat je na de training een goede (eiwitrijke) maaltijd moet eten dat zorgt tegen spierafbraak.

CONCLUSIE

Een HIIT training (Hight Intensity Interval Training) is een wetenschappelijk bewezen training wat goed werkt om vet te verbranden en tegelijkertijd spiermassa te behouden. Daarnaast is deze training zeer effectief om je uithoudingsvermogen op te bouwen. Tabata is een mooi voorbeeld van een HIIT trainingsvorm. Wat ik zelf vaak doe is na een krachttraining 15 a 20 minuten fietsen, waarin ik 1 minuut maximaal afwissel met 1 minuut rust fietsen, dit tot de 15 a 20 minuten is verstreken.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?