Fitte werknemers op de werkvloer brengt een positieve sfeer

Deel dit artikel

Binnen een bedrijf wordt vaak het belang van fitte werknemers onderschat. Fitte werknemers zorgen voor een hogere productiviteit en presteren daardoor een stuk beter! In dit artikel leg ik het belang uit van fitte werknemers.

HET BELANG VAN FITTE WERKNEMERS

Elk bedrijf wil werknemers in dienst die zich zowel fysiek als mentaal goed voelen. Deze twee positieve combinaties zijn goud waard! Streven naar perfectie is niet nodig, maar een vooruitgang in de fitheid van je werknemers kan zowel voor jezelf als voor een bedrijf veel opleveren. Fitte werknemers zijn productiever, dragen bij aan een goede sfeer, zijn nauwelijks ziek en zitten lekker in hun vel.

MEER OMZET DOOR FITTE WERKNEMERS

Uit onderzoek blijkt dat werknemers die gezonder leven beter presteren, minder vaak ziek zijn en positiever zijn dan werknemers die niet sporten. Een zieke werknemer kost gemiddeld 250 euro per dag en dat bedrag kan verder oplopen tot wel 410 euro. Hieronder een voorbeeld van de kostenposten. Bron: MKB service desk.

Een voorbeeld: Een fictief bedrijf heeft 50 werknemers in dienst. Het verzuimpercentage binnen dit fictieve bedrijf bedraagt 7%. De totale loonsom bedraagt 1.750.000 euro per jaar. Waarbij de totale verzuimkosten op 160.000 euro worden geschat. Hierbij wordt rekening gehouden met een loondoorbetaling, kosten voor vervanging, arbodienstverlening en productverlies. Omgerekend per werknemer is dit ongeveer 3.200 euro per jaar. Best veel he? Als we die 7% nou eens naar 5% kunnen krijgen doormiddel van fittere werknemers? Reken maar uit! Dat scheelt toch zo 46.000 euro per jaar wat je kan besparen.

FITTE WERKNEMERS – MEER VOORDELEN:

  • Minder stress
  • Minder ziekteverzuim
  • Minder langdurige afwezigheid door bijvoorbeeld overspannen of een burn-out
  • Betere resultaten
  • Betere sfeer op de werkvloer
  • Meer tevredenheid en hulpvaardiger
  • Werknemers zien er gezonder en beter uit
  • Een beter imago van de organisatie

OEFENINGEN VOOR OP HET WERK

PLANKEN

Plaats je ellebogen op de grond, de armen zijn gebogen en precies onder je schouder. Je onderlijf wordt gelift op de tenen. Houd je hoofd, nek, rug en heupen mooi horizontaal op één lijn. Trek de navel in de richting van je wervelkolom en span je buikspieren en bilspieren aan. Blijf goed ademhalen en probeer de oefening op te bouwen door middel van extra tijd.

OPDRUKKEN

Ga eerst op je knieën zitten en plaats je handen net buiten schouderbreedte op de vloer. Houd een binnenwaartse buiging in je ellebogen. Ga op je knieën, of als je het vaker doet, op je tenen staan. Strek vervolgens je armen zodat je jezelf omhoogduwt. Laat je hierna langzaam en gecontroleerd zakken terwijl je de rest van je lichaam recht houdt. Zak tot net boven de grond en houd deze positie even vast en duw jezelf weer omhoog.

MUURZITTEN

Ga met je rug tegen een muur staan. Zak rustig door je knieën. Zet je voeten een stapje naar voren, een heupbreedte uit elkaar. Je zit zoals je op een stoel zou zitten, maar dan tegen de muur, je knieën zitten in een hoek van 90 graden. En nu zo lang mogelijk volhouden en goed blijven ademen.

DIPPEN

Zet je handen achter je neer op een bankje, stoel of bijvoorbeeld een bureau met de handpalmen van je af. Druk jezelf omhoog. Dit is de startpositie. Laat je langzaam zakken en hou je lichaam zo dicht mogelijk bij het bankje, stoel of bureau. Houd je hoofd recht zodat je naar voren blijft kijken. Zak totdat je elleboog op ongeveer de hoogte van je schouder en druk je jezelf weer omhoog. Maar ‘niet’ tot je ellebogen op slot gaan, altijd een lichte buiging houden.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?