Fitter worden in 7 stappen – Op naar een gezondere levensstijl

Deel dit artikel

Iedereen wil fit zijn? Wil je ook fitter worden? In dit artikel ga je fitter worden in 7 stappen. Ik deel mijn kennis met jou om je op weg te helpen naar een gezondere en bewustere levensstijl waar jij de rest van je leven profijt van hebt. Iedereen hangt een andere definitie vast aan de term ‘fitter worden\’. Waar de één tevreden is maar een paar nachten goed slapen. Ligt de lat bij de ander wat hoger en kijkt naar meer facetten die impact hebben op het fitter worden. Volgens de encyclopedie betekent fitter zijn dat je energiek en gezond bent en in een goede lichamelijke conditie verkeert. In deze blog geef ik je tips en inzichten hoe je fitter wordt en dit ook kunt blijven vasthouden. Het draait om beweging, voeding, rust en mindset. Trek je conclusies uit deze blog en neem het mee in je dagelijkse leven.

1. Fitter worden – Bewegen

Bewegen verkleint de kans op blessures, zoals rug, nek, schouder en knieklachten. Maar ook verkleint het de kans op chronische ziekten. Om deze redenen wordt er geadviseerd om minstens 150 minuten per week matige of zware intensieve inspanningen te verrichten. Uit onderzoek van 2017 is gebleken dat ‘maar’ 47 procent voldoet aan de beweegrichtlijnen. Dat is nog geeneens de helft! Gelukkig neemt de beweging in de loop van de jaren toe en gaan mensen steeds bewuster leven. Mensen willen fitter worden want zij zien de voordelen hier ook van in. Daarnaast ervaren zij ook welke voordelen het met zich meebrengt. Het beste is om spierversterkende oefeningen te doen, vooral omdat vanaf je 30ste levensjaar je spiermassa jaarlijks met 1% achteruit gaat.

2. Voeding

Voeding speelt ook een belangrijke rol in het fitter worden. Je hoeft echt niet als een gevangene te gaan leven en jezelf van alles te gaan verbieden. Het is belangrijk om te kijken naar jezelf en eerlijk daarin te blijven. Verdiep je in gezonde voeding die jij ook daadwerkelijk lekker vindt om te eten. Op deze manier ga je een voedingspatroon samenstellen wat bij jou past. Je eet wat jij lekker vindt en tegelijkertijd ook nog gezond! Dubbel winst! Als je kiest voor de juiste voeding zal je snel fitter worden en fit blijven. Gezonde voeding bestaat uit de juiste koolhydraatbronnen, gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Waar je voor moet oppassen zijn de suikers, transvetten en te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Uit onderzoek blijkt dat suikers de grootste boosdoeners zijn met betrekking tot ziektes als overgewicht, obesitas, diabetes 2 en tal van andere chronische ziekten.

3. Fitter worden – Bewustwording wat je binnenkrijgt aan calorieën

Zoals je hierboven hebt gelezen is het belangrijk om gezonde voeding binnen te krijgen. Ook is het belangrijk om bewust ervan te zijn om te weten hoeveel calorieën je dagelijks ‘ongeveer’ binnenkrijgt. Ik ga niet zeggen dat je constant elk voedingsmiddel moet afwegen. Maar ik zou je wel adviseren om het een paar dagen bij te houden. Met name als je merkt dat je aankomt, te zwaar of zelfs te licht bent is dit belangrijk om te gaan doen. Op internet kan je je caloriebehoefte berekenen om vervolgens te kijken naar je dagelijkse inname. Op deze manier kan je kijken waar het eventueel misgaat om hier vervolgens op in te gaan springen.

4. Rust

Mensen onderschatten de voordelen van voldoende rust nog weleens. Je lichaam heeft de rust nodig voor veel processen in je lichaam, maar ook te herstellen na een dag hard werken of een training. Door voldoende rust te nemen laadt je lichaam zich weer op voor de volgende dag. Nadelen van onvoldoende slaap zijn dat je meer snaaimomenten krijgt naar zoet en vet eten. Daarnaast komt het stresshormoon cortisol eerder om de hoek kijken. Helaas is cortisol heel slecht voor je spiermassa en zorgt het ervoor dat je vetmassa sneller toeneemt. Zorg voor voldoende ontspanning in je leven en maak je leven veel efficiënter.

5. Fitter worden – Stress verminderen

In bovenstaande alinea heb ik het gehad over het stresshormoon cortisol. Deze komt ook opzetten bij stress. De factoren rust en stress verminderen hangen samen. Stress komt vaak door ervaringen en soms mindset issues. Stress kan je ook veel gemakkelijker bestrijden met alle tips in dit artikel. Het gaat van nature makkelijker omdat je je fitter voelt en de stress makkelijker kan bestrijden. Kijk goed waar de stress vandaan komt en stel jezelf niet ‘te hoge’ eisen. Want je wil uiteindelijk niet thuis komen te zitten met een burn-out.

6. Bewustwording en reflecteren

Kijk goed naar het feit waarom jij fitter wil worden. Wat is je persoonlijke doelstelling en wat zijn je drijfveren? Het kan zijn dat je het lastig vindt om dit alleen te doen. Schroom dan niet om iemand te vragen die jou daarin kan pushen en ondersteunen. Dit kan een bekende zijn maar ook een personal trainer. Bij een personal trainer wordt je op een professionele manier begeleid en voel je je steeds zekerder. Een personal trainer heeft kennis van zaken en weet hoe hij jou aan het denken moet zetten. Daarnaast geeft een personal trainer tips & tricks mee en ondersteunt hij jou in het proces om fitter te worden.

7. Fitter worden – Mindset

Jezelf te hoge doelen stellen, te strikt leven, te fanatiek zijn of jezelf niks meer gunnen. Deze denkwijzen (mindset) belemmert jou om succes te behalen. Zie de groei van je mindset als een proces. Wees je bewust van het feit dat je een mens bent die fouten maakt in het leven. Door hierop in te springen en reageren wordt je mindset getraind. Door te leren van de fouten die maakt en vervolgens weer op te staan groei je in de juiste mindset. Durf jezelf te reflecteren en te kijken waar het goed gaat of mis is gegaan. Beschouw het als een positief proces waar je in de toekomst nog veel baat bij gaat hebben. Het maakt je steker en krachtiger als persoon. Meer lezen over mindset? Kijk op: https://www.fitliving.nl/de-mindset-bepaald-of-jij-jouw-persoonlijke-doelen-gaat-behalen/

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?