Gezonder eten en meer bewegen – En volhouden

Deel dit artikel

Gezonder eten en meer bewegen… Ik ben ervan overtuigd dat iedereen gezond wil leven, alleen een gezonde leefstijl volhouden kan een behoorlijke uitdaging zijn. Allerlei externe factoren komen om de hoek kijken die jou op de proef stellen. Gezonder eten en meer bewegen is voor iedereen goed.

Optimistisch beginnen en denken dat we in één maand ons gewenste doel al hebben behaald. Of het gaat een aantal weken goed, vervolgens staan we een weekje stil en we gooien de handdoek in de ring. Of te strikt leven, onszelf van alles verbieden wat onmogelijk is om lang vol te houden. Gezonder eten en meer bewegen is niet zomaar gedaan, dat weet ik ook. Hieronder wil ik jou wat handvatten geven om wel de juiste richting op te gaan.

Eigen ervaring

Ik spreek uit ervaring. In 2013 was ik goed op weg. Maandenlang at ik heel gezond, maar het probleem was dat ik mezelf ook van alles ging verbieden en steeds minder ging eten. Ik was kurkdroog om het zo maar even te noemen. Geen gram vet. Ik dacht echt dat ik het onder de knie had, die gezonde leefstijl. Maar na een paar maanden verviel ik langzaamaan in mijn oude gewoontes. Ik at 6 dagen erg gezond en verbood mezelf veel soorten voeding, en de 7e dag, vaak een zaterdag of zondag mocht ik mezelf belonen met andere voeding. Helaas was ik die 7e dag geen mens, maar een dier die alles at wat los of vastzat. Ik wist destijds dat ik de aankomende 6 dagen weer niks mocht eten en heel eenzijdig moest eten en dat voelde totaal niet goed.

Niet makkelijk

Nee, ik had geen goede balans. Inmiddels heb ik de draad al jaren opgepakt maar dat ging niet zonder slag of stoot. Nog steeds is het soms weleens lastig de juiste balans te vinden. Ik heb veel geleerd over hoe ik dat het beste kan aanpakken. In dit artikel deel ik mijn leermomenten om gezonder eten en meer bewegen vol te houden.

Gezonder eten en meer bewegen – Doe wat werkt voor jou

Wees eerlijk tegen jezelf en vraag jezelf af of je écht klaar bent voor een verandering. Waarom wil je zo graag gezonder eten en meer bewegen? Deze intrinsieke motivatie heb je namelijk nodig om je gezonde leefstijl vol te kunnen houden. Een gezonde leefstijl aanleren gaat niet gemakkelijk, dit is in het begin hard werken. Bepaalde dingen moet je doen of zelfs laten. Meer je momenten uit gaan kiezen en natuurlijk een gezonde balans vinden wat werkt voor jou. Haalbare doelen zullen gesteld moeten worden, onrealistische doelen kunnen je motivatie flink verlagen waardoor het sneller mis kan gaan.

Kleine aanpassingen doorvoeren

Ga niet in één keer van 0 naar 100% verbetering. Ik begrijp dat dit lastig is, het is heel menselijk om direct alles in één keer tegelijk aan te pakken. Alleen zitten bepaalde patronen zo ver doorgevoerd in jouw systeem waardoor je veel te veel hooi op je vork neemt als je alles in één keer aanpakt. Elke stap, hoe klein ook, is namelijk weer een extra stap naar blijvende verandering en gezonder eten en meer bewegen. Stel haalbare doelen en vergelijk je resultaten met die van de week ervoor. Reflecteren wat er afgelopen week goed ging en waar de winst ligt om vervolgens je conclusies te trekken en de nieuwe week in te gaan met een gericht plan.

Gezonder eten en meer bewegen – Niet opgeven

Een alles of niets mentaliteit. Dat is wat ik jarenlang heb gehad. Nog steeds zit het nog wel in mij, altijd willen winnen en overal 100% voor gaan. Ik ben blij met deze eigenschap maar zoals je in bovenstaande alinea kan lezen is het ook een valkuil. Te veel hooi op je vork nemen en eigenlijk een zinkend schip in gaan. Wetend dat je dit nooit lang kan volhouden en dat het geen blijvende veranderingen zijn waar je aan werkt. Als het dan misgaat is het belangrijk hoe je mindset is en hoe je hierop inspringt. Een gezonde leefstijl draait niet om perfectie, maar op consistentie. Ga een terugval zien als een onderdeel van jouw verandertraject. Een moment van bewustwording om te kijken welke methode vanaf dan het beste voor jou is. Want je kan altijd weer de draad oppakken richting gezonder eten en meer bewegen.

Gezonder eten en meer bewegen – Zoek steun

Gezonder eten en meer bewegen betekent 365 dagen per jaar bewust leven. Een goede balans vinden tussen een basis voedingspatroon uit gezonde voeding en af en toe wat ongezonds. Het betekent dat je discipline, toewijding en doorzettingsvermogen verbeteren. Je leert omgaan met tegenslagen, je zal jezelf moeten motiveren en dat is niet altijd makkelijk in je eentje.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?