Goede voornemens voor een sportief en gezond 2020

Deel dit artikel

Elk jaar hebben veel mensen goede voornemens om gezonder en sportiever te leven. Misschien heb jij deze goede voornemens wel voor 2020. Meer bewegen, gezonder eten, minder drinken en eventueel stoppen met roken… Super goed! Maar hoe hou je een gezonde balans? In dit artikel wil ik jou wat tips meegeven. Haal je eigen conclusies eruit voor een top jaar.

Niet jezelf een ’te’ hoog doel stellen

Elk leven heeft zo zijn ups and downs. Soms maken we het allemaal moeilijker dan nodig is. Bijvoorbeeld door te hoge eisen te stellen aan jezelf. Dit kan namelijk alleen maar averechts gaan werken. Zelf heb jij je verwachtingen in de hand. Sport jij nooit? Ga dan als goede voornemens niet jezelf verplichten om 3, 4 of 5 keer per week te sporten. Begin eerst eens met 2 keer per week om eraan te wennen. Eet jij veel vlees en wil je veganist worden, bouw het dan rustig af en start eerst eens met een vegetarisch voedingspatroon. 

Te hoge eisen als goede voornemens

Ik kan je garanderen dat een te hoog verwachtingspatroon aan jezelf averechts gaat werken. En dit werkt soms erg ver door. Doordat jij jezelf een te hoog doel stelt haal je deze niet. Vervolgens raak je teleurgesteld in jezelf en je kan er down van worden. Het resultaat is vervolgens dat je weer terug bij af bent of zelfs nog erger omdat je het vertrouwen in jezelf bent verloren.

Minder je suiker inname

Één van de goede voornemens is om je suikerinname te verminderen. Suiker bestaat uit glucose en fructose. Suikers zorgen ten eerste voor een insuline piek in je lichaam. Je krijgt even een korte boost van energie waarna je vervolgens snel weer inzakt. Mijn advies is om de suikers te vervangen voor de complexe koolhydraten, zoals brood, crackers, rijst en havermout. Deze geven je een langdurig verzadigd gevoel en een langdurige afgifte van energie. Daarnaast kan een teveel aan suikers leiden tot overgewicht, diabetes type 2 en een overbelasting van de alvleesklier. Als laatste werkt suiker verslavend door het stofje dopamine, pas hier dus écht mee op!

Goede voornemens – Doelen stellen

Een goed voornemen is om jezelf \’haalbare\’ doelen stellen. Wat wil jij in 2020 bereiken? Net heb ik al aangegeven dat je jezelf niet te hoge eisen moet stellen. Wel is het belangrijk om doelen te maken die jij wilt bereiken. Dit kunnen zowel lange en korte termijn doelen zijn.

Goede voornemens – Basis voedingspatroon creëeren

Ontwikkel een basis voedingspatroon waar je altijd op terug kan vallen. Elk mens heeft voor overdag vaak een bepaald ritme in zijn of haar voeding. Sommigen houden ervan om te starten met een kwark maaltijd waar anderen een havermout ontbijt de voorkeur geven. In mijn ogen is het belangrijk om een dagschema te creëren wat jij zelf lekker vind maar ook gezond is. Komen er vervolgens drukkere periodes aan, dan wordt je getest en is het een kwestie van discipline en daadkrachtig blijven om vast te houden aan het opgebouwde voedingspatroon die jij hebt ingeprogrammeerd voor jezelf.

Goede voornemens – Schaam niet om hulp te vragen

Geloof dat jij je goede voornemens kunt waarmaken. 2020 wordt jouw jaar! Schaam je niet om hier hulp bij te vragen. Ik ben gespecialiseerd om mensen te helpen en inzichten te geven om hun leven te verbeteren op het gebied van sport, voeding en mind set. Zit jouw kleding te strak, ben jij aan het einde van 2019 teveel kilo\’s aangekomen en vind jij dat er wel wat af mag? Dan ben jij niet de enige! Vraag een vrijblijvend gesprek aan en ik vertel jou wat de mogelijkheden zijn om vervolgens jouw persoonlijke doelen te bereiken.

Goede voornemens – Kies bewust

Bewust leven geeft jouw lichaam veel meer kracht en energie om goed te functioneren. Op het gebied van privé, werk en het geestelijke vermogen zal je meer uit jezelf halen. Hieronder een aantal voorbeelden waarop wijst dat je bewust leeft:
• Geen goedkope pindakaas eten waar transvetten in zijn verwerkt
• Één of 2 avondjes de wijn skippen
• Ga 2 keer in de week sporten of zelfs vaker
• Matig je suiker inname tot het minimum
• Stel haalbare doelen op die jij wilt bereiken
• Stop met roken en investeer dat geld in een gezonder leven
• Reflecteer je levenswijze. Ook goed om hier met anderen over te hebben om inspiratie bij elkaar op te doen
• Schaam je niet om hulp te vragen.

Goede voornemens – Bedenk waar je prioriteiten liggen

Prioriteiten stellen is bewust bepaalde taken, werkzaamheden of doelen voorrang geven. Het is makkelijk en overzichtelijk om een duidelijk overzicht voor jezelf te hebben. Zelf vind ik het altijd fijn om op papier een spin te tekenen met allemaal lijntjes die mij bezighouden en wat mijn doelen zijn. Dit kunnen lange termijn doelen zijn maar ook korte termijn doelen. Vervolgens kies ik er een aantal uit waar ik mijn focus op wil leggen. Dit kan je veel rust en inzicht gaan geven.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?