Voordelen van gezonde (biologische) voeding

Deel dit artikel

In dit artikel wil ik jou vertellen waarom gezonde voeding belangrijk is, daarnaast ga ik in op de voordelen van biologische voeding. Biologisch eten wordt namelijk steeds populairder in Nederland.

Biologisch eten is puurder

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het verschil tussen ‘niet’ biologische voeding en wel biologische aanzienlijk is. Bij dierlijke producten is het verschil nog groter. Er zijn ook onderzoeken geweest waar aangetoond wordt dat het verschil niet heel groot is, maar deze gelden vooral op een kort termijn.

Het klinkt heel logisch, als jouw lichaam antibiotica, hormonen en nitraten binnenkrijgt of niks van dit. Wat zal op de lange termijn dan meer schade geven? Ik ben ervan overtuigd dat er veel ziektes te verhelpen vallen met een gezonder en bewuster voedingspatroon. Biologische voeding speelt een belangrijk onderdeel in dit proces.

Eigen ervaring

Ik heb zelf jarenlang ‘niet’ biologisch gegeten. Waarom? Zal je misschien denken… Ik had me er simpelweg nooit in verdiept. Tot ik op een moment geïnspireerd raakte door een persoon die mij veel kon vertellen over biologische voeding. Ik besloot naar een huisarts te gaan en vroeg of ik mijn waardes mocht laten meten. Mijn cholesterol, lever, nieren en ijzerwaarden zijn gemeten. Na een jaar biologisch gegeten te hebben ben ik weer naar het ziekenhuis geweest. En… Wat denk je? De verschillen waren niet aanzienlijk maar er was wel degelijk een verschil, en dit al na een jaar! Daarnaast heb je minder kans op hart- en vaatziekten bij biologische voeding, omdat er geen chemische toevoegingen in zitten en de producten meer vitaminen en mineralen bevatten.

Wat is jouw gezondheid waard?

Biologische voeding is duurder dan ‘niet’ biologische voeding. De voeding uit de supermarktketens zijn opgebouwd in grote massa’s. De dieren moeten zo snel mogelijk groeien, groentes worden bespoten om zo snel mogelijk op de markt te komen en hieraan geld te verdienen. Bij biologische voeding gaat dit proces een stuk langzamer, de voeding wordt niet bespoten, dieren mogen geen groeimiddelen of antibiotica binnenkrijgen. Een investering in je gezondheid is onbetaalbaar, de één geeft zijn geld liever uit aan drank of sigaretten, ik geef mijn geld liever uit aan een gezonde levensstijl.

Voeding is je beste medicijn

Voeding kan je zien als medicijn voor je lichaam. Als je gezonder gaat eten heeft dit een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. De uitspraak; je bent wat je eet is echt geen fabel! Mijn vader heeft de ziekte van Crohn. Een verschrikkelijke ziekte! Maar door de jaren heen heb ik mijn vader mogen helpen om te kijken welke voeding beter is voor zijn lichaam en waar hij juist slecht op reageert. Na een lange periode aan de prednison is hij hiermee gestopt en voelt hij zich beter en beter.

Start met je voeding

Probeer dus een basis voor jezelf te creëren waarbij je begint met je voeding. Veel mensen denken dat ze moeten gaan sporten om elk willekeurig resultaat te halen. Deels is dit waar… Maar je voeding is vele malen belangrijker, hier moet je basis liggen en als je daarbij nog gaat sporten: PERFECT!

Ik zal maar direct met de deur in huis vallen en eerlijk zijn… Als je voeding niet goed is kan je sporten wat je wil, je resultaat is altijd SLECHT! Als je 3, 4 of zelfs 5 uren per week aan het sporten bent en die andere 163 uur eet je niet wat jouw lichaam nodig heeft zal je weinig resultaat zien.

Betere uitstraling

Een bekende fitnessatleet die ik al jaren volg heet Lazar Angelov. Hij zegt altijd: Abs are made in the Kitchen! Dit geld niet alleen voor je buikspieren maar ook als je wil afvallen, spieren wil opbouwen, fitter wil worden en beter wil presteren op zowel sport als werkgebied. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Een voorbeeld over mezelf, soms ben ik wat drukker. Dan heb ik veel te doen en neem ik minder tijd om gezonder te eten. Even een snelle hap is dan voor mij een simpele optie. Ik heb geen flauw idee wat ik binnenkrijg en dat zie ik ook snel terug in mijn figuur. Maar gek genoeg blijf ik wel een beetje hangen op hetzelfde gewicht. Huh? Als ik dan weer gezonder ga eten merk ik gelijk dat ik weer een strakker figuur krijg, ik hou minder vocht vast en krijg een hele andere uitstraling.

Minimaal 70 procent

Voeding bepaalt voor minimaal 70 procent of je je doel haalt. Of dit nu afvallen is, spiermassa aankomen of lekkerder in je vel wil zitten. Deze statistieken zijn wetenschappelijke feiten. Dit is aanzienlijk toch? Denk nu niet dat je helemaal niks meer mag eten, want dat is klinkklare onzin. Er zijn genoeg voedingsproducten/combinaties die gezond en ook nog eens ontzettend lekker zijn.

Conclusie

Ik wil niet zeggen dat je gegarandeerd klachten krijgt als je niet bewust eet, wel ben ik ervan overtuigd dat door goede (biologische) voeding veel ziektes te verhelpen zijn in Nederland. Kijk alleen al naar de percentages aan ziekten.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?