Het woordje ‘diëten’ wil ik nooit meer horen

Deel dit artikel

Diëten, hoevaak heb ik dat wel niet moeten horen. Diëten werken, daar heb je gelijk in. Maar ze werken op korte termijn. Of je nu geen koolhydraten meer eet, gaat vasten, het cambridge dieet of het oerdieet volgt. Zolang je minder calorieën eet dan je nodig hebt zul je gaan afvallen. Maar is dit blijvend? Nee! Daar geloof ik niet in, waarom? Dat ga ik jou in dit artikel vertellen.

MINIMAAL 90% VALT TERUG

Wist jij dat minimaal 90% terug valt bij het volgen van een dieet? Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen die zijn afvallen weer terugvallen naar hun oude gewicht, of zelfs zwaarder worden. Dit heeft te maken met diverse redenen die ik jou hieronder ga vertellen.

DIËTEN HOU JE NIET VOL

Een dieet is altijd tijdelijk. Je legt jezelf namelijk strenge eisen op die simpelweg niet vol te houden zijn. Vroeg of laat zul je er klaar mee zijn en ermee stoppen. Daardoor is je motivatie enorm gekelderd waardoor je misschien wel een minderwaardigheidsgevoel krijgt, onzeker wordt en er allemaal geen zin meer in hebt. Hierdoor ga je inhalen wat je jezelf allemaal verboden hebt. Doordat je lichaam in de spaarstand terecht is gekomen, omdat de kans aanzienlijk is dat je ‘te’ weinig voeding hebt binnen gekregen, gaat het allemaal nog veel sneller erbij komen en opslaan in lichaamsvet.

TE HOGE EISEN DOOR DIËTEN

Ken jij het ‘het kan mij niet meer schelen’ of ‘what the hell effect’? Nee? Als ik het uitleg kan jij je er misschien wel iets in vinden. Je verplicht jezelf om ook maar één snoepje of af en toe een koekje te eten. Doe je het toch een keer, want we zijn allemaal mensen, dan krijg je dit effect. Ik heb toch al een snoepje of koekje gehad, daarom heb ik gefaald, nu kan ik ook wel meer eten! Voor je het weet is de hele snoepzak leeg. Dit effect krijg je doordat je jezelf te hoge eisen gaat stellen.

JE VERANDERT NIET JE LEVENSSTIJL

Doordat diëten altijd maar tijdelijk is leer je niet je hardnekkige gewoontes te veranderen. Stel dat jij een tegenslag hebt gehad en daardoor veel stress hebt gekregen. Veel mensen gaan dan eten, om maar even gelukkig te zijn en niet aan die stressvolle periode te denken. Ik kan je garanderen dat je tijdens een dieetpoging weer terug zult vallen in je oude patronen. Omdat je geen vervanging zoekt ten koste van eetbuien in een stressvolle periode. Bij dit artikel lees je een aantal voedingsfouten: https://www.fitliving.nl/voedingsfouten/

DIËTEN IS ONGEZOND VOOR JE LICHAAM

Jij hebt vast weleens van het jojo-effect gehoord? Een veel voorkomend probleem! Zelf heb ik dit ook jarenlang gehad doordat ik mezelf te hoge eisen opgelegd had. Door het jojoen heeft je lichaam op lange termijn meer moeite met het vet verbranden. Dus ben je de ene maand 5 tot 10 kilo zwaarder en vervolgens weer terug bij af? En dit gebeurt vaker en vaker? Dan gaat het op termijn meer moeite kosten om af te vallen. Ga dus niet op dieet, want dit werkt toch niet. Wat je wel kan doen om op een gezonde en blijvende manier af te vallen is een voedingspatroon zoeken wat bij jou past.

PAS JE VOEDING AAN OP JE LEVENSSTIJL

Ieder persoon is uniek en heeft een andere lichaamsbehoefte. Op internet kan je tal van voedingsschema’s vinden en kopen. Maar dit is veelal geautomatiseerd. Er wordt niet gekeken naar de persoon in kwestie. Het ene lichaam heeft een hogere stofwisseling en de ander sport vaker per week. Daarnaast kan je ook nog gaan kijken welke sport je doet, doe je aan krachttraining en wil je meer spiermassa opbouwen? Dan heeft je lichaam meer eiwitten nodig voor de spieren. Of doe je aan wielrennen of hardlopen? Dan heeft je lichaam weer meer brandstof uit koolhydraten nodig om optimaal te presteren. Één perfect voedingsschema bestaat niet!

VOEDING & TRAINING IS ÉÉN

Door middel van het sporten wordt je lichaam sterker, krachtiger en krijgt het mooiere vormen. Maar als hier nog teveel vet overheen zit zullen de vormen niet snel zichtbaar worden. Daar is een gezond voedingspatroon voor nodig.

HULP NODIG VAN EEN VOEDINGSDESKUNDIGE

Voel jij je niet meer fijn als je in de spiegel kijkt? Wil je al tijden afvallen maar lukt dat niet? Of heb je simpelweg de motivatie er niet voor? En betaal je al maanden een sportabonnement maar behaal je niet de resultaten die je wil? Dan ben jij niet de enige! Op een leuke en gezonde manier wil ik jou graag verder helpen. Mentaal en fysiek zal je grote stappen gaan maken onder begeleiding van jouw personal trainer.
https://www.fitliving.nl

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?