Krachttraining en de gezondheidsvoordelen

Deel dit artikel

Wist jij dat vanaf je 30ste levensjaar elk jaar je spiermassa met 1% achteruit gaat? Als je tot je 80e levensjaar nooit aan krachttraining doet is het al met 50% gedaald. Je bent dus de helft van je spiermassa kwijtgeraakt. Je lichaam kan minder aan, werkt minder preventief tegen het krijgen van blessures en botten breken sneller omdat de spieren de klap niet kunnen opvangen. Spieren houden ons lichaam sterk en hierom ben je beter bestand tegen het krijgen van blessures en andere ongemakken. Ik ben ervan overtuigd dat je met krachttraining de kwaliteit van je leven verhoogt. Is het niet op je 40ste? Dan is het wel op je 50, 60e of 70e. Voor zowel mannen als vrouwen is het belangrijk om aan krachttraining te doen. Hier wordt geen onderscheid in gemaakt. In dit artikel ga ik in op krachttraining en de gezondheidsvoordelen.

Krachttraining en de gezondheidsvoordelen – Lichaam blijft sterk

Zoals gezegd neemt je spiermassa na je 30e levensjaar elk jaar gemiddeld 1% af. Je kracht hangt ook samen met de coördinatie en balans in je lichaam. Dit zijn facetten die bij een krachttraining allemaal aan bod komen. Blijf je aan krachttraining doen, dan ontwikkel je spiermassa en neemt je spiermassa niet af. Hierdoor houd jij je lichaam sterk, vangt je lichaam potentiële blessures op en zal je minder snel iets breken.

Krachttraining en de gezondheidsvoordelen – lichaam blijft in vorm

In het menselijke lichaam zitten circa 640 spieren verwerkt. Dat is onwijs veel! Deze spieren zorgen ervoor dat je rechtop staat, kunt lopen en veel diverse bewegingen kunt maken. De gewrichten worden opgevangen door sterke spieren. Wanneer je niet aan krachttraining doet en je spiermassa dus afneemt, ga je kromlopen en komt er meer spanning op de gewrichten te staan. Met hele nare gevolgen van dien, zoals rugklachten, nekklachten, heupklachten, knieklachten, etc. Dit is erg vervelend en kan voorkomen worden door middel van een uitgebalanceerde krachttraining. Daarnaast krijg je van krachttraining een mooier fysiek. Je lichaam neemt mooiere vormen aan doordat je extra spiermassa ontwikkelt. Dit ga je al snel zien als je aan krachttraining doet. Vaak hebben mannen andere doelen dan vrouwen. Bij vrouwen zijn de trainingen meer gericht op buik, billen, benen en minder bovenlichaam. Bij mannen is dit andersom. Krachttraining zorgt voor mooie billen, een gespierd bovenlichaam met sterke benen en een platte buik.

Krachttraining en de gezondheidsvoordelen – Je verbrandt veel calorieën

Hoe meer spiermassa een mens heeft hoe meer gratis calorieën je verbrandt. Van elle energie die je binnenkrijgt gaat ongeveer 75% richting je spieren. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je lichaam moet verbruiken om bijvoorbeeld een beweging tot stand te brengen. Dit voel je zelf niet aangezien je dit met je spiermassa doet. Maar je verbrandt wel een stuk meer calorieën per dag waardoor de verbranding hoog blijft. Met een krachttraining in een sportschool verbrandt je niet extreem veel calorieën, maar ga je bijvoorbeeld oefeningen in een circuitje doen? of HIIT-trainingen? Dan verbrandt je onwijs veel calorieën. Hieronder een overzicht van hoeveel calorieën iemand van 80 kilo verbrandt tijdens diverse workouts.

  • Wandelen – 277 calorieën per uur
  • Hardlopen – 664 calorieën per uur
  • Fietsen – 320 calorieën per uur
  • Krachttraining met apparaten in de sportschool – 521 calorieën per uur
  • Boksen – 767 calorieën per uur
  • HIIT-trainingen/krachtcircuit – 900 calorieën per uur

Personal trainingen bij Fit Living

Mijn trainingen bestaan uit HIIT- trainingen, circuittrainingen en boksen. Dit omdat het de meest efficiënte methoden zijn om je gewenste resultaat te behalen. Zowel voor de verbranding, maar ook voor je spiermassa, balans en coördinatie (algehele conditie). Door de korte rustpauzes zijn de trainingen intensief maar wel haalbaar. De trainingen worden helemaal op maat samengesteld, op basis van jouw persoonlijke doelstelling.
Benieuwd? https://www.fitliving.nl

Krachttraining en de gezondheidsvoordelen -Sterkere botten

Niet alleen je spieren worden sterker van krachttraining, ook je botten worden versterkt. Het heeft een positief effect op je botdichtheid. Je zal misschien denken, daar merk ik toch niks van. Dat kan kloppen als je nog wat jonger bent. Maar naarmate je ouder wordt worden je botten brozer en heb je sneller kans op scheuren en breuken. Het is voor mensen boven de 40 daarom ook erg belangrijk om krachttraining te doen om dit proces tegen te gaan.

Krachttraining en de gezondheidsvoordelen -Beter humeur

Uit diverse onderzoeken heeft krachttraining veel positieve effecten op je humeur. Met een krachttraining maakt je lichaam het stofje endorfine aan. Van endorfine wordt je blijer en gelukkiger. Als je soms last hebt van stemmingswisselingen kan het zeker helpen om regelmatig aan krachttraining te doen. Zonder er wat voor te hoeven doen zal je naar alle waarschijnlijkheid beter in je vel zitten. Hier hoef je niks voor te doen, dit is een gratis gevoel wat krachttraining aan jou cadeau wil geven.

Krachttraining en de gezondheidsvoordelen -Betere werkprestaties

Krachttraining wordt vaak geassocieerd met vele voordelen op het lichamelijke vlak. Maar zoals je hierboven al hebt gelezen heeft het ook een positief effect op je humeur. Maar ook je cognitieve functioneren verbetert. De bloedstroom richting je hersenen zorgen ervoor dat je creatiever kunt denken en je veel meer met je brein kan. Op deze manier zal je werk gerelateerd ook betere prestaties maken en geconcentreerder blijven.

Hoe begin ik met krachttraining?

Als je overtuigd bent van mijn artikel en ook met krachttraining wil starten kunnen er veel vragen bij je opkomen. Hoe moet ik beginnen? Waar moet ik op letten? Etc. etc. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke doel. Het is belangrijk om aan jezelf te vragen waarom je krachttraining wil gaan doen. Het belangrijk om te gaan verdiepen in het hoe en wat van krachttraining. Er komen namelijk factoren bij kijken, bijvoorbeeld het herstellen is ook een belangrijk onderdeel. Het is dus niet zo dat je elke dag aan krachttraining moet doen om je spieren te versterken. Nee, je spieren moeten herstellen van een training. Hierin spelen voeding, rust en ontspanning een grote rol in. Dus training is niet het enige focuspunt, maar ook hoe je moet herstellen na een voltooide krachttraining.

Trainingsprikkels creëren

Je lichaam heeft verschillende trainingsprikkels nodig die ervoor gaan zorgen dat je sterker wordt. Je lichaam probeert zich na een trainingsprikkel zo snel mogelijk aan te passen. Een voorbeeld, als je altijd dezelfde oefeningen uitvoert reageert je lichaam er op den duur minder goed op omdat je altijd dezelfde trainingsprikkel krijgt. Wanneer je varieert in oefeningen, herhalingen en gewicht, zal je lichaam blijven aanpassen en dus steeds sterker worden en meer progressie behalen op spierkracht, spiermassa, coördinatie, balans en explosiviteit.

Hopelijk heb ik je ervan overtuigd waarom krachttraining ook belangrijk is voor jou. Vermijd die gewichten niet langer en ga voor een sterkere en gezondere versie van jezelf met krachttraining.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?