Krachttraining is onmisbaar!

Deel dit artikel

Afvallen wordt nog steeds veel geassocieerd met cardio. Uren hardlopen, steppen en spinnen, en toch weinig resultaat. Hoe komt dat toch? Hieronder lees je 6 voordelen waarom krachttraining zo belangrijk is om een fitter en een gezonder lichaam te krijgen.

Krachttraining = vet verbranden!

Spieren verbranden vet! 24 uur per dag, dus ook wanneer je slaapt of heerlijk languit op de bank ligt. Door het verhogen van je spiermassa, zal je lichaam in rusttoestand meer calorieën en vet verbranden. Het effect van een krachttraining werkt dus tot ver na de training door, dit wordt ook wel het afterburn effect genoemd. Dit in tegenstelling met het afterburn effect van cardio. Bij een cardio sessie is het afterburn effect vele malen kleiner. 1 kilo verbrandt 60 calorieën meer per dag. Dus een simpel rekensommetje zegt genoeg; 5 kilo aan spiermassa erbij en je verbrandt 300 calorieën extra op een dag.

Tijdwinst

In korte tijd (minder dan een uur) kun je een zeer effectieve krachttraining uitvoeren. Vroeger heb ik op een hoog niveau geskeelerd. Ik skeelerde marathonwedstrijden en zat om mijn duurvermogen te verbeteren veel op de racefiets. Dan was ik al snel een paar uur verder.

Strak figuur

Veel vrouwen vrezen voor een te breed of gespierd lichaam wanneer zij aan krachttraining gaan doen. Geloof me; dat gebeurt echt niet snel! Vrouwen hebben van nature minder testosteron in het lichaam om zulke vormen aan te nemen, dus zullen geen bodybuilder-look ontwikkelen. Wat wel gebeurt is een positieve verandering van je lichaam. Hoe meer spiermassa ze aanmaken – Hoe compacter ze worden.

Tegen diabetes, botontkalking en veroudering

Spieren reguleren de bloedsuikerspiegel, genereren groeihormoon voor onder andere sterke botten en beperken de afgifte van het stresshormoon cortisol, wat zorgt voor veroudering. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat krachttraining de overlevingskansen vergroot van mensen met chronische hartfalen. Daarnaast verlaagt bewegen je bloedsuikerpieken en helpt het tegen migraine.

Betere houding

Goed ontwikkelde spieren dragen bij aan een mooie, zelfverzekerde houding. In mijn ogen is dit een heel belangrijk punt! Want wanneer een deel van het lichaam niet in de juiste houding staat, zal je lichaam gaat automatisch gaan compenseren. Met als gevolg dat je veel makkelijker blessures kunt krijgen.

Minder blessures

Sterke spieren en pezen en een juiste lichaamshouding zullen veel minder snel blessures veroorzaken. Als de balans tussen training, rust en voeding niet goed, kan het lichaam minder belasting aan. Met blessure ten gevolg. Dus let wel op een goede arbeid-rust verhouding en focus op techniek van de oefening.

Meer tips:

  • Het beste resultaat behaal je door een combinatie van een gezond voedingspatroon, veel krachttraining en een beetje cardio.
  • Eet voldoende eiwitten op een dag.
  • Onthoud: spieren wegen meer dan vet – je gewicht op de weegschaal is dus absoluut geen graadmeter, de spiegel is je graadmeter!
  • Eet genoeg goede, langzame koolhydraten voor energie, dit om optimaal te presteren.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?