Plantaardig eten brengt voordelen met zich mee

Deel dit artikel

Plantaardig eten is niet alleen beter voor het milieu en voor de dieren. Het is ook goed voor je gezondheid. Welke voordelen brengt plantaardig eten met zich mee en hoe moet je beginnen? Dit artikel helpt je op weg en geeft aan waarom meer plantaardig eten heel verantwoord is.

PLANTAARDIG ETEN EN VLEESVERVANGERS

Als ik aan plantaardig eten denk zie ik het meeste er tegen op om geen vlees meer te eten. Ik ben namelijk gek op het eten van vlees. Maar tegenwoordig zijn er zoveel vervangende vleesvervangers op de markt gekomen die mij blijven verbazen. De smaak is erg lekker en het bevat ook nog eens gezondere voedingsingrediënten voor je lichaam. ‘Niet’ biologisch vlees bevatten nitraten, antibiotica en gifstoffen. De dieren worden volgespoten om zo snel mogelijk op de markt te komen. Een pure geldkwestie dus! En deze stoffen krijgen wij dus ook binnen in ons lichaam. Dit kan toch niet gezond zijn voor een menselijk lichaam? Als je echt gehecht bent aan vlees dan zijn de biologische varianten meer verantwoord.

WAAROM MEER PLANTAARDIGE ETEN?

Plantaardig eten brengt vele voordelen met zich mee. Daarnaast zijn er voldoende recepten en combinaties op internet te vinden die erg smakelijk zijn. Voor een sporter ligt het complexer aangezien je dan meer eiwitten nodig hebt om je spieren te laten herstellen. Plantaardige voedingsproducten bestaan vaak uit meer koolhydraten en minder uit eiwit en vetten. Maar als je wat verder op de materie induikt zijn er genoeg eiwitrijke plantaardige producten te verkrijgen waardoor het geen excuus meer kan zijn om vlees te gaan eten voor de eiwitten. Hieronder vertel ik puntsgewijs een aantal belangrijke voordelen van plantaardig eten ten opzichte van een minder plantaardig voedingspatroon.

BETER VOOR JE GEZONDHEID

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de voordelen van een plantaardig voedingspatroon. En de uitslagen geven veel positieve feedback in het voordeel van plantaardig eten. Zo is bewezen dat je een lager risico hebt op het krijgen van hart- en vaatziekten. Graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers zijn dus een stuk gezonder dan vleesproducten. Nou moet ik wel zeggen dat er ook verschil is in vleesproducten, zo is rood vlees niet een gezonde keuze. Het is bewezen dat je meer kans loopt op ziekten zoals kanker en diabetes type 2 bij het eten van rood vlees. Kip is de meest veilige variant in de vleesindustrie.

BETER VOOR HET MILIEU

Iedereen heeft zijn eigen redenen om plantaardig te eten. Voor de één is dat de gezondheid, voor de ander de dieren, of het milieu. Ook kan je natuurlijk alle drie de redenen hebben om een plantaardig voedingspatroon te hanteren. Het produceren van vlees brengt het milieu een stuk meer schade toe dan plantaardige producten. Tevens zorgt het voor meer uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht. En hoe meer broeikasgas vrijkomt, hoe slechter het is voor het milieu en klimaat.

WIST JIJ DAT:

  • Er voor 100 gram kaas 510 liter water verbruikt wordt?
  • Je voor 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal nodig is?
  • Een gemiddelde Nederlander rond de 40 kilo vlees per jaar eet?
  • De oudere generatie vooral denkt dat je vlees nodig hebt om onmisbare vitamines en mineralen binnen te krijgen?
  • Je lichaam moeite heeft om varkensvlees te verteren?

EEN AANTAL TIPS VOOR PLANTAARDIG ETEN

Je hebt vast de uitspraak weleens gehoord of er een reclame over gezien: ‘Échte mannen eten vlees’. Dit is dikke onzin en pure marketing! Er bestaan genoeg bodybuilders die vlees vervangen voor plantaardige voedingsproducten met veel eiwitten. Probeer daarom eens het vlees te vervangen voor andere producten met veel granen, zoals peulvruchten, groente, fruit en vleesvervangers. Een aantal heerlijke vegetarische vleesvervangers met voldoende eiwitten zijn:

  • Vivera vega kruimgehakt. Dit lijkt voor het oog sprekens op dierlijk gehakt en ik vindt de smaak ook veel op elkaar lijken. Ik heb weleens een test gedaan met mijn broer. Mijn broer is een pure vleeseter en heeft altijd gezegd, ‘ik wil geen vegetarische vleesvervangers maar écht vlees’. Hij kwam een keer bij ons op bezoek en mijn vrouw had een heerlijke pasta gemaakt met vegetarische gehakt. Hij heeft niks door gehad en vond de maaltijd heerlijk.
  • Vegetarische kipstuckjes. Persoonlijk vind ik de vegetarische variant nog lekkerder dan de dierlijke kip. Recepten die je maakt met dierlijke kip kan je gemakkelijk vervangen voor de vegetarische kipstuckjes. En het bevat net als kruimgehakt ook nog eens boordevol eiwitten.
  • Vivera vega burgers. I love it! Op een broodje met een laagje hummus of smeerkaas en bedekt met de burger, tomaat, sla en een sausje. Een stuk gezonder en ook nog eens lekkerder dan de dierlijke hamburgers.

Het is handig om een week planning te gaan maken om bewuster te leven betreft het plantaardig eten. In het begin zal het wennen zijn maar hier ga je steeds meer handigheid in krijgen. Een leuke blog om verder te lezen gaat over obesitas en welke voeding je zoveel mogelijk moet vermijden. Klik op de volgende link: https://www.fitliving.nl/obesitas-en-welke-voeding-je-zoveel-mogelijk-moet-vermijden/

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?