Squatten – Onmisbaar in elk trainingsschema

Deel dit artikel

Branden met die benen, dat doen squats! Squatten is een onmisbare oefening die in elk trainingsschema thuishoort. Squatten is een belangrijke oefening voor je gehele lichaam en brengt veel voordelen met zich mee. In dit artikel leg ik uit waarom squats zo effectief zijn.

WAAROM SQUATTEN?

Tegenwoordig kennen wij bijna allemaal de squat oefening wel. Het is namelijk één van de bekendste en effectiefste oefening voor de quadriceps, hamstrings en bilspieren. Maar eigenlijk is squatten voor je hele lichaam goed. Door de houding die je bij het squatten moet hanteren worden ook je rug- en buikspieren getraind en geactiveerd. Daarnaast kan je met de squat vele kanten op, zo kan je het gebruiken om je maximale kracht te verbeteren maar ook in een tabata trainingsvorm, dit om je conditie en vetverbranding te verbeteren en te verhogen.

DE SQUAT IS EEN FUNCTIONELE OEFENING

Zoals gezegd helpt de squat bij het verbeteren van een correcte houding in het dagelijkse leven. Eigenlijk squat jij veel vaker dan je denkt, bijvoorbeeld als je op een stoel gaat zitten en weer gaat staan. Zijn je beenspieren niet goed ontwikkeld, dan ligt het gevaar dat je bepaalde bewegingen uit je rug of je knieën gaat halen.

VERBETER JE SPORTPRESTATIES MET SQUATTEN

Met het doen van squats verbeter je de houding maar ook de spierkracht in je benen, billen, buik en rugspieren. De benen is de grootste spiergroep in het menselijke lichaam, daarom kost het veel energie om deze beweging uit te voeren wat zich resulteert in een hogere vetverbranding. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat je met squats meer spierweefsel opbouwt dan met welke andere oefening dan ook. Hoe meer spiermassa je lichaam heeft, hoe meer calorieën je de hele dag door verbrandt.

SQUATS IS EEN COMPOUND OEFENING

Bij het doen van squats worden er veel spieren geactiveerd in je lichaam. Hierom is de squat een compound oefening. Bij het squatten train je veel spieren tegelijk en bijvoorbeeld ook je balans. Daardoor train je veel meer spieren dan als je een geïsoleerde oefening doet, zoals bijvoorbeeld een leg curl of leg extension.

VEEL VARIATIE MOGELIJK

Persoonlijk vind ik dit een groot voordeel! Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Vanuit de basis kan je zoveel kanten op om je spieren te blijven prikkelen. Op deze manier ga je voor een optimaal resultaat! Hieronder een aantal variaties op de squat.

 • Barbell Front Squat
  Met de front squat leg je de nadruk op de quadriceps. Ook worden je rug- en buikspieren intensief getraind omdat je je lichaam zo recht mogelijk moet houden, aangezien anders de barbell van je bovenborst valt.
 • Sumo Squat
  In het Oosten is de Sumo Squat enorm populair. Doordat je de voeten verder uit elkaar zet is je range of motion kleiner. Hierdoor kan je vaak bij de Sumo Squat meer gewicht aan.
 • Split Squat
  Bij de Split Squat focus je op één been. Voor sommigen is dit makkelijker en effectiever. Ook moet je bij deze oefening meer focussen op balans waardoor je veel kleine spiertjes meepakt in de benen, billen, buik en rug.
 • Sissy Squat
  Balans, coördinatie en stabiliteit zijn belangrijk bij het uitvoeren van de Sissy Squat. Bouw deze oefening wel rustig op aangezien je knieën meer op spanning staan dan bij andere squat varianten.
 • TRX Squat Jump
  Naar mijn mening is dit een heerlijke oefening. Wel onwijs zwaar, maar erg effectief om je spierkracht en conditie tegelijkertijd te verbeteren. Tip: Probeer deze oefening eens in een tabata trainingsvorm.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?