Stelling: Kan je plaatselijk vet verbranden?

Deel dit artikel

Plaatselijk vet verbranden, wie wil dat nou niet!? Het zou toch fantastisch zijn als dit zou kunnen! Als personal trainer heb ik ook vaak deze vraag gekregen. Op internet zijn zoveel theorieën te lezen waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet? In dit artikel wil ik jou uitleggen of het kan en hoe je het snelst resultaat kunt behalen met vet verbranden.

Stelling: Plaatselijk vet verbranden is mogelijk

Het antwoord op dit antwoord is helaas nee. Spijtig genoeg zal ik dit moeten mededelen. Het is wel zo dat ieder lichaam uniek is en anders vet verbrandt. Het ene lichaam slaat sneller vet op bij de heupen terwijl een ander lichaam sneller vet opslaat bij de buik. Bij vrouwen worden vetten over het algemeen sneller opgeslagen rond de heup, dijen en billen. Bij mannen worden vetten vaker opgeslagen rondom de buikstreek.

Beta-2 receptoren en Alfa-2 receptoren zijn belangrijk

Twee receptoren die voor de vetverbranding en vetopslag zorgen zijn de Beta-2 receptoren en Alfa-2 receptoren. Beta-2 receptoren zorgen ervoor dat je vet gaat verbranden en de Alfa-2 receptoren zorgen daarentegen voor vetopslag. Per lichaamsdeel zijn de verhoudingen tussen deze 2 receptoren verschillend waardoor je op diverse plekken sneller vet opslaat dan op andere plaatsen van het lichaam.

HIIT training toepassen om vet te verbranden

Een HIIT training staat voor een High Intensity Interval Training. Het woord zegt het al, op een hoge intensiteit in combinatie met een korte tijdsduur veel inspanning leveren. Bij het droog trainen, oftewel vetmassa verbranden is een HIIT training een hele effectieve manier om snel jouw doel te halen.

Compound oefeningen

Om vet te verbranden is het handig om oefeningen te doen waar je lichaam hard voor moet gaan werken. Door het doen van compound oefeningen spreek je veel spieren tegelijk aan, dit kost je lichaam veel energie waardoor je vervolgens ook meer calorieën verbrandt. Belangrijke compound oefeningen zijn bijvoorbeeld de squat, lunges, opdrukken, rows, TRX en kettlebell oefeningen.

Vet verbranden of plaatselijk vet verbranden

Het is dus niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden, dit gaat in zijn geheel. Door onderstaande 6 tips serieus te nemen ga jij zeker je vetpercentage verlagen en dus vet verbranden.

1. Zorg voor een negatieve energiebalans in je voedingspatroon

Vet verbranden gaat gebeuren als je meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt via voeding. Dit wordt ook wel een negatieve energiebalans genoemd, omdat er meer calorieën uit gaan dan erin komen.

2. Kies een juiste verhouding van je macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten)

Probeer je voedingspatroon af te stemmen op je levensstijl. Als je veel aan duursport doet is het verstandig om meer complexe koolhydraten te nemen uit brood, rijst, pasta’s, etc. Doe je meer aan krachttraining en is je doel om wat spiermassa aan te zetten, probeer dan je eiwitten wat meer omhoog te schroeven. Dit kan je doen door meer vlees of vegetarische vleesvervangers te eten, maar ook in kwark, noten en kaas zitten veel eiwitten verwerkt.

3. Gooi zoveel mogelijk de suikers en transvetten uit je voedingspatroon

Suikers zijn enorme boosdoeners in een voedingspatroon. Het doet véél meer kwaad dan je kan verwachten. Als ik één week wat teveel aan suikers binnenkrijg zie ik dat gelijk aan mijn lichaam. Je lichaamsvormen veranderen in negatieve zin. Daarnaast krijg je van suiker eventjes energie waarna je vervolgens snel weer in elkaar kakt.

4. Drink veel water

Het drinken van genoeg water is belangrijk om alle organen optimaal te laten werken. Zo worden afvalstoffen beter verwerkt als je genoeg water drinkt. Ook werken de cellen optimaler waardoor je vet verbranding hoger kan komen te liggen. Probeer het water drinken dus in je dagelijkse routine toe te passen. Dit zal even wennen zijn maar al snel ga je merken dat het routine wordt.

5. Zorg voor ontspanning en zo min mogelijk stress

Stress is killing voor jou! Zowel mentaal als lichamelijk kan het je helemaal opvreten. Zorg daarom voor ontspanning en probeer alles op een rijtje te houden.

6. Doe aan krachttraining en het liefst HIIT

Het laatste punt is belangrijk om mooiere lichaamsvormen te krijgen. Door middel van krachttraining krijg je meer spieren. Je lichaam krijgt meer spieren waardoor je lichaamsvormen mooier worden. Lees meer over HIIT trainingen bij de volgende link: https://www.fitliving.nl/droog-trainen-kies-voor-een-hitt-training/

Helaas is plaatselijk vet verbranden dus niet mogelijk

Maar hopelijk ben je door mijn artikel wel meer te weten gekomen hoe alles in elkaar zit. Heb je nog vragen waar je graag een antwoord op zou willen krijgen? Neem gerust contact met mij op via de telefoon of app: 0341 700 224. Of via de mail: info@fitliving.nl

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?