Van sportschool naar fitnessoefeningen zonder apparaten

Deel dit artikel

In dit artikel ga ik in op de voordelen van fitnessoefeningen met losse gewichten ten opzichte van krachtapparaten in een sportschool. Hopelijk kan ik jou ervan overtuigen om vaker, of altijd voor losse gewichten te kiezen.

WAT BEDOEL IK MET FITNESSOEFENINGEN MET LOSSE GEWICHTEN?

In een sportschool staan tal van apparaten. Als beginner is het zeker een optie om te starten met de apparaten in een sportschool. Het bewegingspatroon wordt al uitgevoerd door het apparaat, zelf hoef je alleen de beweging uit te gaan voeren en kracht te geven. Bij fitnessoefeningen met losse gewichten ligt dat anders, jij zult zelf het bewegingspatroon moeten leren en daardoor komt er veel meer bij kijken. Denk aan je coördinatie en balans.

WAT IS EFFECTIEVER?

Trainen met losse gewichten is vele malen effectiever dan een krachtapparaat in een sportschool. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik af en toe ook wel eens kies voor een apparaat, meer om het gemak en om eventueel een spiergroep verder te verzuren. Mijn training bestaat daarom altijd voor minimaal 90% uit fitnessoefeningen met losse gewichten. Bij het trainen met losse gewichten spreek je over het algemeen meerdere spieren aan. De hoofdspier, ook wel de agonist genoemd en de bijbehorende ondersteunende spieren, ook wel de synergisten genoemd. Omdat je meer spieren aanspreekt in je lichaam creëer je veel sneller een spiergroei en een verbeterde spiercoördinatie. Daarnaast verbruik je ook meer energie wat resulteert in een hogere vetverbranding en naverbranding, dit wordt ook wel het afterburn effect genoemd.

VOORBEELDEN VAN FITNESSOEFENINGEN MET LOSSE GEWICHTEN

Er zijn honderden oefeningen te bedenken, nee duizenden oefeningen met losse gewichten. Denk aan allerlei oefeningen met een kettlebell, dumbell, rope touw, weerstandsbanden, slamball, barbell, etc. De bekende oefeningen zoals squatten, bankdrukken, (walking) lunges, bent over row, kettlebell of barbell press en planken (met gewicht), zijn allemaal voorbeelden van fitnessoefeningen met losse gewichten.

VOORKOM BLESSURES

Trainen op een toestel is gemakkelijk. Hier zitten vaak minder risico’s aan verbonden. Trainen zonder fitnessapparaten kost meer tijd en bouw dit daarom rustig op. Focus niet op gewicht maar op je techniek en houding. Als je het even niet weet, vraag dan iemand om hulp die jou daarmee kan helpen. Doordat je zelf een bewegingshouding gaat aannemen en je misschien niet bekend hiermee bent is de kans op een verkeerde uitvoering aanwezig, zeker als je nieuwe oefeningen gaat uitproberen.

CONCLUSIE

Ik zou iedereen adviseren om je training grotendeels te laten bestaan uit fitnessoefeningen met losse gewichten. Vele malen effectiever en het geeft ook meer voldoening en uitdaging tijdens een workout. Losse fitnessoefeningen zorgen uiteindelijk voor sneller resultaat maar kunnen wel meer risico’s met zich meebrengen. Let daarom goed op een correcte uitvoering en vraag het liefste een deskundige om eens mee te kijken.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?