Vetpercentage verlagen. 8 tips voor resultaat

Deel dit artikel

Vetpercentage verlagen. Ik wil zo snel mogelijk wat kilo\’s kwijtraken! Een veel voorkomende doelstelling. Ik merk dat veel mensen zich als doel stellen om hun vetpercentage te verlagen. Het is jammer en heel frustrerend als het niet lukt. Daarom geef ik in deze blog 8 tips hoe jij je vetpercentage kunt verlagen. Je verlagen van je vetpercentage is een proces wat je goed voor ogen moet houden. Ik geloof erin als je deze tips ter harte neemt, dat je gegarandeerd resultaat gaat boeken. Het afvallen gaat niet aanvoelen als een dieet, maar als een verandering van je voedingspatroon en levensstijl. Dit klinkt misschien allemaal gebrabbel! Maar geloof mij: ‘’Het kan echt!’’

Vetpercentage verlagen met een realistisch doel

Je vetpercentage verlagen begint met het maken van een realistisch doel. Het is belangrijk om een duidelijk plan te maken waar je een idee bij hebt hoe je dit gaat bewerkstelligen. Bepaal voor jezelf wat je wilt veranderen. Ook is het goed om jezelf af te vragen waarom je dat wilt. Doe dit zo specifiek mogelijk en blijf dit herhalen voor jezelf. Wanneer je hier goed over na hebt gedacht kan je het ook goed onderbouwen en dan wordt het tastbaarder. Een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen zijn:

  • Welke voordelen brengt het met zich mee als ik 5 of 10 kilo ben afgevallen?
  • Voel ik mij fijner als ik 5 of 10 kilo lichter ben?
  • Pas ik mijn kleren weer die ik een paar jaar geleden heb gekocht?
  • Helpt het afvallen mij met mijn algehele gezondheid?

Op basis van het stellen van zulke vragen ga je hier heel bewust mee aan de slag en stel je jezelf een spiegel voor. Je vetpercentage verlagen wordt een proces waarvan jij heel goed weet waarom je dit wil gaan halen. En dat is erg belangrijk om daadwerkelijk resultaat te gaan boeken.

Je vetpercentage verlagen is geen dieet

Het allerbelangrijkste bij je vetpercentage verlagen is dat het niet moet gaan aanvoelen als een dieet. Als jij het gevoel hebt dat je een voedingspatroon gaat hanteren wat je niet lang kan volhouden ga je het simpelweg niet redden! Dit zijn diëten wat voor een aantal weken kunnen werken. Daarna kan het jojo-effect ervoor gaan zorgen dat jouw gewicht zelfs hoger gaat liggen dan voordat je begon. Zoals gezegd is je vetpercentage verlagen een proces waarbij je een gezond voedingspatroon gaat hanteren in producten die jij ook daadwerkelijk lekker vindt. Verdiep je in gezonde voeding, want ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen genoeg gezonde, maar ook lekkere voedingscombinaties mogelijk zijn. Dat voedingspatroon is ook daadwerkelijk vol te houden. Hierin kan je gaan spelen met de hoeveelheden om vervolgens te kijken waar jouw lichaam het beste op reageert. Denk dus niet in snelle oplossingen die uiteindelijk averecht zullen werken. Kies voor een gezond voedingspatroon waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

Pak niet direct alles aan

Als mens zijn we soms vastgeroest in bepaalde patronen. Dat is helemaal niet erg want het menselijk lichaam is hier ook op ingesteld. Daarom is het lastig om bepaalde patronen te doorbreken. Hier gaat tijd, aandacht en energie in zitten. Begin daarom met kleine veranderingen om alles goed te overzien. Een aantal voorbeelden van kleine veranderingen naar het verlagen van je vetpercentage zijn:

  • De trap pakken in plaats van de lift
  • Stoppen met frisdrank
  • Geen suiker in de thee en/of koffie
  • Alleen in het weekend een koekje/gebakje en doordeweeks alleen bij een verjaardag
  • 2 keer in de week sporten
  • Misschien weet je er zelf wel één?

Vetpercentage verlagen en weerstand

Als je gaat afvallen, oftewel je vetpercentage verlagen is het bijna niet anders, dan dat je iets moet laten. Dit zal wennen zijn en het voelt misschien dat je geen controle meer hebt op dat onderdeel. Het is goed om hier bewust bij stil te staan. Want de kans is 100% dat je weerstand gaat krijgen. Een stemmetje in je hoofd dat jouw bewuste proces om je vetpercentage te verlagen gaat dwarsbomen. Dan ga je jezelf weer de vraag stellen waarom je graag je doel wilt halen. Soms helpt het om een andere aanpak aan te gaan en even een stapje terug te doen. Houd je doel en ook de positieve voordelen daarvan voor ogen. Je vetpercentage verlagen is een proces wat niet met een dag gecreëerd is.

Oplossingen bedenken om je valkuilen te bestrijden

Van tevoren heb je voor jezelf een doel gemaakt. Bijvoorbeeld 5 kilo afvallen in 2 maanden tijd. Zoals je in bovenstaande alinea hebt gelezen is de kans 100% dat je weerstand gaat krijgen. Om deze weerstand te kunnen bestrijden is het goed om vooraf hierop voor te bereiden. Wat ga ik doen als ik bijvoorbeeld zin heb in zoetigheid? Voorbeelden van afleidingen kunnen zijn dat je een vriend(in) gaat bellen. Een rondje gaat wandelen of gaat sporten.

Houd je vorderingen bij en durf te reflecteren

Het helpt om de vorderingen bij te houden. Om zo niet veel tijd te hoeven verliezen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld elke woensdagochtend voor je ontbijt jezelf te wegen en de omtrek van je buik te meten. Je kan zien waar je de vorige woensdag op zat om hier vervolgens rustig een conclusie uit te trekken. Het is goed om jezelf te reflecteren en te kijken waar het eventueel mis is gegaan, om vervolgens dit snel achter je te laten en weer vooruit te gaan kijken. Wees hierin niet te hard van jezelf want ik heb al meerdere malen aangegeven dat het een proces is waar je mee bezig bent. Gooi de handdoek niet in de ring als je een keer bent teruggevallen in een oude gewoonte. Dit is een patroon die jij langzaam aan het doorbreken bent. Wij zijn nou eenmaal mensen die fouten maken en van fouten leer je nou eenmaal. Gebruik die fouten om juist sterker terug te komen. Zoals Einstein formuleerde: ‘’Anyone who has never made a mistake has never tried anything new’’. Bij het aangaan van nieuwe processen maak je simpelweg fouten.

Vetpercentage verliezen door te sporten en gezond te eten

Door te sporten wordt je lichaam strakker en komen er spieren voor in de plaats. Dit is goed om blessures te voorkomen maar ook om een goede lichamelijke conditie te krijgen. Je zal hier in het dagelijkse leven de vruchten van plukken. Meer energie, betere uitstraling, gezondere huid, mooier fysiek en lekkerder in je vel. Daarnaast is het goed om voldoende te eten en te zorgen dat je niet een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Niet te snel willen afvallen aangezien je dan ook spiermassa gaat verbranden en dat is nou net wat je niet wilt. Te snel afvallen gaat namelijk ten koste van je spiermassa en vergroot daarnaast de kans op het binnenkrijgen van te weinig vitamines en mineralen.

Hieronder nog een aantal belangrijke tips om je vetpercentage te verlagen

Kijk wat bij jou past

Ieder lichaam is uniek en heeft een andere aanpak nodig. Het voedingsschema met een broodje met zalm en ei wat bij je vriend(in) werkt hoeft niet voor jou te werken. Misschien vind jij dit wel helemaal niet lekker. Zoek een voedingspatroon die uiteindelijk het best bij jou past en bij je leven. Je zult je eetgewoontes moeten aanpassen en op zoek moeten gaan naar veranderingen die jij goed vol kunt houden.

Vetpercentage verlagen – Eet niet tot nauwelijks lege calorieën

Natuurlijk mag je weleens een gebakje eten of een lekkere hamburger met mayonaise. Of een heerlijke pizza. Daar is niks mis mee. Besef wel goed dat dit lege calorieën zijn waar je lichaam niks mee kan. Lege calorieën hebben vaak veel suikers en/of transvetten en geven geen vitamines, mineralen en vezels af aan het lichaam. Dus verminder de inname van koeken, gebakjes, snoep, frisdrank en alcohol om je vetpercentage te verlagen.

Neem soms eens een cheatmoment

Het werkt averechts als je constant jezelf te hoge eisen opstelt. Soms is het goed om dat plateau even te doorbreken. Dit werkt mentaal goed maar fysiek werkt het ook goed. Bij het verlagen van je vetpercentage is het van belang om een negatieve energiebalans te creëren. Dit betekent dat er minder energie inkomt dan eruit gaat. Op deze manier val je af. Als je te veel dagen/weken achter elkaar een negatieve energiebalans creëert kan het zijn dat je lichaam zich hierop aan gaat passen. Met als gevolg dat het proces gaat stagneren. Hier kan je uit komen door af en toe eens lekker te cheaten. Je metabolisme krijgt weer een optater en is weer op actief gesteld om het vetpercentage te verlagen.

Drink veel water. Geen tot weinig frisdrank en alcohol

Het vetpercentage verlagen en veel water drinken passen goed bij elkaar. Zo blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. De processen in je lichaam worden allemaal makkelijker geregeld met het drinken van genoeg water. Daarnaast is je maag beter gevuld, waardoor je minder eet bij de maaltijd. Ook leveren frisdranken en alcohol veel calorieën wat je niet kan gebruiken in je proces om af te vallen.

Eet veel eiwitten en vezels

Zowel eiwitten als vezels zorgen ervoor dat je sneller en langer een verzadigd gevoel hebt. Als je meer eiwitten en vezels toevoegt aan je voedingspatroon heb je minder snel weer honger. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn kwark, eieren, vis, peulvruchten, vlees en kaas. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn fruit, groenten, peulvruchten, noten, rijst, pasta en aardappelen.

Schaam niet om professionele begeleiding in te schakelen

Een professional heeft ervoor gestudeerd om anderen te kunnen helpen. Misschien heb jij dat zelf niet gedaan. Het is daarom ook helemaal niet erg om iemand te vragen. Jouw personal coach gaat samen met jou kijken welke aanpak het beste bij jou past. Neem contact met mij op via https://www.fitliving.nl/contact/

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?