Hedendaagse voedingsfabels. Lees verder en trek je conclusies

Deel dit artikel

In de loop der jaren zijn er ontzettend veel voedingsfabels de wereld in gekomen. Het ‘broodje aap’ verhaal. Sommigen herkennen zich vast hierin: van dieet naar dieet gaan en hopen dat je uiteindelijk die ene manier vindt om 10 kilo af te vallen. We proberen iets dat we gelezen hadden, of een afvalmethode die we van een vriend hebben gehoord. Jammer genoeg bestaat er, vandaag de dag, ongelooflijk veel foute informatie en voedingsfabels. Hierdoor is het bijna onmogelijk om goede van slechte adviezen te scheiden. In dit artikel lees je een aantal voedingsfabels die ik in het hedendaagse tegen ben gekomen. Trek je conclusies hieruit en neem het mee in je dagelijkse leven.

1. VOEDINGSFABELS: KIES EEN GERING AANTAL MENSEN WAAR JE VAN LEERT

Iedereen denkt gezondheidsexpert te zijn… En elk boek of magazine meent dé oplossing te hebben gevonden en brengen die met grote koppen zodat je het toch weer gaat proberen. Jammer genoeg doen veel van deze zogenaamde gezonde diëten meer kwaad dan goed als het gaat om het verliezen van overtollige kilo’s. De zo geheten voedingsfabels. Denk aan het crashdieet waarbij de kans aanzienlijk is dat het dubbel zo hard weer terugkomt. Je valt wellicht een paar kilo af, maar in veel gevallen komen deze gewoon weer terug als je weer overschakelt naar je oude voedingspatroon. Veel van deze diëten hebben een slechte invloed op onze hormoonhuishouding. Daardoor zorgen ze er niet voor dat we vet gaan verbranden maar dat we juist meer vet opslaan in ons lichaam. Wanneer iets te mooi om waar lijkt te zijn, is dat in veel gevallen ook daadwerkelijk zo.

2. VOEDINGSFABELS: VAN VET ETEN WORDT IK DIK

Dit fabeltje heeft ongelooflijk veel schade toegebracht aan de gezondheidszorg. Overal lees je dat vet slecht is, dat het je dik maakt en dat je aderen er door dicht slibben. Het idee dat vetten hartproblemen veroorzaken is de basis van ontzettend veel voedingsadviezen de afgelopen 60 jaar. Dit is dus één van de zoveel voedingsfabels. Ga maar eens naar de supermarkt en tel al de producten waar ‘vet vrij’ of ‘weinig vet’ op staat. Dat zijn er meer dan je denkt!?

WE KUNNEN NIET ZONDER VET

Wat vaak wordt vergeten is dat vet onmisbaar is in de menselijke voeding. Je hoort het goed: we kunnen niet zonder vet. Het is een belangrijke energiebron, ondersteunt de hormoonhuishouding en is een bouwstof voor cellen. Daarnaast transporteert vet verschillende vitaminen binnen ons lichaam en beschikt het over twee essentiële ingrediënten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken: omega-3 en omega-6. Hier een ezelsbrug om het te onthouden: (v)erzadigd vet = (v)erkeerd vet, onverzadigde vet = goed vet.

GEZONDE VETTEN HELPEN DE STOFWISSELING EN ZORGEN VOOR EEN GOEDE BLOEDDRUK EN CHOLESTEROL

Je vindt goede vetten in producten als avocado’s, eieren en noten. Laat niemand je vertellen dat je vet zoveel mogelijk moet ontwijken. Nu denk je wellicht dat je van een dieet met veel vet juist bij gaat komen in plaats van afvallen. Dat is niet het geval. Dat is namelijk een voedingsfabel.

3. VOEDINGSFABELS: TE VEEL EIWITTEN ZIJN SLECHT VOOR JE GEZONDHEID

Er bestaan veel misverstanden over het eten van grote hoeveelheden eiwitten. De meeste gaan over de gezondheid van je nieren. Onderzoek heeft echter aangetoond dat, als je over gezonde nieren beschikt, je prima hoge dosissen eiwitten kunt binnen krijgen. Let op: Probeer wel het merendeel van je eiwitten binnen te krijgen uit plantaardige producten. Plantaardige eiwitten hebben namelijk een positieve invloed op je immuunsysteem, je gewicht én je stofwisseling. Ook bestaan er zorgen rondom je botten en een tekort aan calcium bij veel eiwitten.

STERKERE BOTTEN, VET VERLIEZEN, MEER SPIERMASSA EN EEN VERLAAGDE KANS OP HARTPROBLEMEN

In feite zorgt het eten van meer plantaardige eiwitten juist voor sterkere botten en verlaagt het de kans op breuken als je ouder wordt. Het eten van plantaardige eiwitten heeft bovendien nog vele andere voordelen. Je spiermassa neemt toe en je verliest vet. Ook verlaag je de kans op hartproblemen. Wees dus vooral niet bang om plantaardige eiwitten te eten. Het zou eigenlijk een belangrijke focus van je dieet moeten zijn, vooral als je ook nog sport. Plantaardige eiwitten zitten bijvoorbeeld in: rijst, pasta’s, brood, noten, zaden, bonen, groenten, quinoa, hennepzaad en plantaardige eiwit poeders.

4. VOEDINGSFABELS: KOOLHYDRATEN MAKEN JE DIK

Koolhydraten is een verzamelnaam voor enkel- en tweevoudige suikers en zetmeel. Van de enkelvoudige- en tweevoudige suikers heb je inderdaad weinig van nodig. De populariteit van koolhydraten bij diëten is eigenlijk pas gekomen toen we, zoals hierboven beschreven, een oorlog tegen vet begonnen. Al sinds de jaren vijftig wordt er gezegd dat je vooral op vet moet letten. Soms gaat dat zelfs zover dat er gezegd wordt: “Eet alles, zolang het geen vet bevat”. Inmiddels is al lang bewezen dat dit een slecht advies is en dat het bij grote aantallen mensen voor behoorlijke problemen en schade heeft gezorgd. Nu komen er nog meer voedingsfabels bij want de koolhydraten worden ook al geassocieerd met dik worden.

TEGENWOORDIG WORD ER VAKER GESPECULEERD DAT JE DIK WORD VAN KOOLHYDRATEN

Koolhydraten maken je dik? Dit heb je vast vaker gehoord. Maar is dat wel degelijk zo? Het antwoord hierop is: Nee dit zijn grote voedingsfabels! Als je aankomt ontstaat dit doordat je meer calorieën binnen krijgt dan dat er verbruikt wordt. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Doordat je lichaam koolhydraten omzet in glucose krijg je energie om optimaal te kunnen functioneren. Of dit nu een volledige werkdag is of voor het sporten, je lichaam heeft de koolhydraten nodig. Bij een tekort aan koolhydraten kan je je erg vervelend gaan voelen. Hoofdpijn, futloos, depressiviteit en snel vermoeid behoren allemaal tot de gevolgen van een tekort aan koolhydraten.

PAS WEL OP MET DE KEUZE IN DE JUISTE KOOLHYDRATEN

Koolhydraten kun je onderverdelen in ‘suikers’ en ‘zetmelen’. De meeste van deze problemen ontstaan als je veel koolhydraten binnen krijgt met een lage gi (glycemedische index) waarde. Dit zijn de voedingsproducten met een hoge waarde aan suikers. Deze zitten onder andere in snoep, koek, zuivel en fruitsoorten. Bij een teveel van deze producten, zorgen ze voor een extreme toename van het bloedsuikergehalte waardoor je insuline gehalte instabiel wordt.

DAT GEZEGD HEBBEN IS ER GEEN REDEN OM FRUIT VOLLEDIG TE VERBANNEN UIT ONZE VOEDING

Wél is het aan te raden om niet meer dan 2/3 stuks fruit per dag te eten. Fruit bevat veel vitamines en mineralen, maar als je onbeperkt fruit gaat eten, wat heel gezond klinkt, krijg je grote hoeveelheden suikers binnen wat resulteert in een insuline piek.

5. VOEDINGSFABELS: DIERLIJKE PRODUCTEN ZIJN GEZOND

Wetenschappelijke bewijzen spreken voor zich. ‘Commerciële’ dierlijke producten zijn vaak ongezond en bevatten hormonen, antibiotica en nitraten waar het lichaam niet voor gemaakt is. Daarnaast kunnen dierlijke producten besmet zijn met bacteriën, dioxines, chemische stoffen, virussen of andere micro-organismen die het menselijk lichaam van binnen kunnen beschadigen.

ZO SNEL MOGELIJK DE MARKT OP

In het leven draait het vaak om geld, de dieren moeten snel groeien zodat de leveranciers er veel geld aan verdienen. Met als gevolg dat de dieren sneller groeien met alle hulpmiddelen die hiervoor nodig zijn. Al deze stoffen krijgen wij vervolgens binnen doordat we ook deze dieren eten. Ik ben er heilig van overtuigd dat de percentages van ziektes in de wereld met een bewuster voedingspatroon veel beter kan uitpakken.

KIES VOOR BIOLOGISCH VLEES OF PLANTAARDIGE PRODUCTEN

Probeer eens wat meer plantaardige producten te kiezen, misschien denk je dan:
Kan ik dan nog wel wat eten? Ja, genoeg keus. Denk aan pasta gerechten, rijstrecepten, aardappelen met verse groentes, (zelfgemaakte) groenteburgers, falafel, brood, crackers, wraps en tofu.

6. VOEDINGSFABELS: OM DE PAAR UUR ETEN ZORGT VOOR EEN SNELLE STOFWISSELING

Iedereen die bezig is met afvallen heeft deze uitspraak wel eens ergens gehoord of gelezen. Wanneer je niet op tijd je maaltijd of tussendoortje neemt, zou dat catastrofaal zijn voor je gewicht. Veel mensen geloven dat je stofwisseling eigenlijk constant gevoed moet worden om actief te blijven. Helaas is dit niet de waarheid.

DAARMEE ZEGGEN WE DUS NIET DAT JE NIET IEDERE PAAR UUR IETS MOET ETEN

We zeggen alleen dat dit geen direct voordeel oplevert voor je gewicht. In tegenstelling tot wat je gehoord hebt, is het het allerbeste om goed naar je lichaam te luisteren. Eet wanneer je honger hebt en stop met eten wanneer je vol zit. Als het over stofwisseling gaat, is er geen verschil te zien tussen mensen die 5/6 kleine maaltijden per dag nuttigen of diegenen die 3 grotere hoeveelheden nuttigen. Luister gewoon naar je lichaam. Dit gezegd hebbende, ben ik persoonlijk wel een voorstander van het inlassen van minimaal 3/4 eetmomenten per dag.

7. VOEDINGSFABELS: ONTBIJT IS DE BELANGRIJKSTE MAALTIJD VAN DE DAG

Nog zo’n gevleugelde uitspraak die je ontzettend vaak langs hoort komen. Het is zelfs één van de meest populaire zinnen in de wereld van gezondheid en voeding. Ik ga niet zeggen dat het nodig is om het ontbijt over te slaan, maar een ontbijt is niet persé nodig. Mensen die altijd ontbijten kunnen erg gezond zijn. Mensen die niet ontbijten kunnen ook erg gezond zijn. Als we wakker worden en een glas jus d’orange of wafel nemen, wisselt ons lichaam direct van de vet verbranding modus naar suiker verbranding modus. Er wordt niet langer gebruik gemaakt van onze reservevoorraad. Eigenlijk vullen we de verbrande voorraad van ’s nachts juist direct weer aan.

NATUURLIJK IS ONTBIJT NIET PER DEFINITIE EEN SLECHTE GEWOONTE

Het hangt er maar net vanaf wat je eet. De beste optie is voeding met veel proteïne en/of goede vetten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld magere kwark of yoghurt met zaden en/of noten. Of complexe koolhydraatbronnen zoals havermout, brood of crackers. Ontwijk in ieder geval zoveel mogelijk suikers, ook in frisdrank!
Let op: ook hier kijk je weer naar de levensstijl van jezelf, ga jij in de ochtend sporten of iets actiefs doen? Dan heb je meer koolhydraten nodig.

8. VOEDINGSFABELS: EET JE KOOLHYDRATEN IN DE OCHTEND

Het is een veelgehoord advies dat je ook regelmatig in boeken en tijdschriften tegen komt: “Eet vooral geen koolhydraten later op de dag. In dat geval slaat je lichaam ze namelijk op als vet.” Of: “Zorg ervoor dat je al je koolhydraten in de ochtend eet. De rest van de dag kan je lichaam dan namelijk gebruiken om ze te verbranden. Simpel en kort gezegd: Dit klopt niet en is daarom één van de 9 voedingsfabels.

KOOLHYDRAAT TIMING

Zoals benoemd in eerdere onderwerpen is de koolhydraat timing bij ieder persoon anders, dit is afhankelijk van de levensstijl waarin de persoon verkeerd. Hieronder 3 voorbeelden om je koolhydraten op een effectieve manier te gebruiken.

VOOR EEN WORK-OUT

Zorg ervoor dat je de meerderheid van de koolhydraten die je neemt, gebruikt in de periode voordat je gaat trainen. Je hormonen zullen de koolhydraten dan namelijk gebruiken als brandstof en voor het herstelproces van je spieren in plaats van ze op te slaan als vet.

ZIE JE LICHAAM ALS EEN AUTO

Wanneer je brandstof in een auto gooit kan het rijden. Als je de auto bijna nooit gebruikt heeft het ook weinig brandstof nodig. Zo werkt het ook met het menselijk lichaam, wanneer jij veel sport heb je meer behoefte aan het nuttigen van koolhydraten dan wanneer jij niet, tot weinig sport.

WANNEER JE INTENSIEF SPORT, IS HET ETEN VAN KOOLHYDRATEN IN DE AVOND EEN GOEDE OPTIE

Je groeihormonen werken namelijk het meest wanneer je slaapt. Door ’s avonds koolhydraten in te nemen slaap je niet alleen beter, je herstelt ook beter van de work-out die dag, waardoor je de volgende work-out harder kunt trainen.

9. VOEDINGSFABELS: ER IS EEN PERFECT DIEET

Natuurlijk zal iedere methode enkel positief zijn over zichzelf en zullen diëtisten, coaches en voedingsdeskundige allemaal zweren bij hun eigen methoden. Voedingsfabels nummer 10 gaat over dat er een perfect dieet bestaat.

ELK LICHAAM IS UNIEK

Terwijl iedereen op zoek is naar het perfectie dieet, is de waarheid dat er geen enkele manier van eten of leven bestaat die de titel ‘perfect’ verdient. Ieder persoon is uniek en heeft een eigen historie en een eigen lichaam. De stofwisseling verschilt per persoon en ook genen spelen een belangrijke rol in de wijze waarop je lichaam met voeding om gaat. Zo kunnen sommigen prima met cafeïne omgaan, terwijl andere er problemen door ervaren. Sommige mensen hebben geen enkel probleem met gluten en andere krijgen er talloze klachten door. Hetzelfde geldt voor koolhydraten, eiwitten en vetten. Het ene lichaam kan er beter mee omgaan en verwerkt ze op een andere manier dan het andere lichaam. Wil jij afvallen maar weet je niet altijd hoe je dit moet aanpakken? Lees verder bij onderstaande link: https://www.fitliving.nl/belangrijke-tips-voor-vet-verbranden-en-afvallen/

AFSLUITEND MET EEN TIP

LEER JE EIGEN LICHAAM KENNEN

De kern van een gezond voedingspatroon en afvallen is dat je eigenlijk een soort detective moet worden in je lichaam. Op die wijze kun je erachter komen wat het beste voedingspatroon is voor jouw lichaam. Dat kost natuurlijk wat tijd en veel oefenen en er zal natuurlijk weleens iets misgaan. Natuurlijk hebben we tal van tips en gidsen die over het algemeen werken voor mensen die gewicht willen verliezen. Iedereen heeft echter zijn eigen zwakheden en ieder lichaam kan anders op bepaalde stoffen reageren.
Start vandaag nog als detective in je eigen lichaam en neem de leiding over je eigen gezondheid. Het is daarin belangrijk om te starten vanuit de basis. Dat betekent kwaliteitsvoeding met eiwitten, koolhydraten, verse groenten en goede vetten. Van daaruit kun je bouwen richting een voedingspatroon dat juist voor jou persoonlijk erg geschikt is!

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?