Meest gemaakte voedingsfouten? in het hedendaagse leven

Deel dit artikel

Wat zijn nou de meest gemaakte voedingsfouten in het hedendaagse leven? In dit artikel vertel ik hier meer over.

Crashdiëten

Het bekende crashdieet is een voorbeeld van te weinig calorieën binnenkrijgen. Dit is één van de voedingsfouten. Hierdoor komt je lichaam in de overlevingsstand. Je metabolisme vertraagd tot wel 30%. In het begin gaat het supersnel, maar hoe wil je dit in vredesnaam volhouden? Het is daarnaast ontzettend belastend voor diverse organen. Je creëert namelijk een enorm vitamine te kort, je weerstand gaat omlaag en je wordt er futloos van. Dit is niet menselijk meer! toch? Of ben je van plan je hele leven zo eten? Ik gok van niet!? Doordat je weken/maanden te weinig eten binnenkrijgt wordt elke voeding die je vervolgens ‘iets’ teveel eet opgeslagen in vet.

Review FitLiving
‘’Ik sta versteld dat ik ondanks de grote porties die ik eet toch kilo’s kwijtraak. Ik heb veel meer energie en ben minder moe’’

Ritme

Nummer 2 van de voedingsfouten: Een drukke (werk)dag en vergeten te eten! Dat is een veelvoorkomend probleem waardoor je aan kunt komen. Wetenschappelijke bewijzen spreken voor zich, je hoeft niet elke 2,5 a 3 uur wat te eten. Of je de voeding verdeeld over 3 a 4 maaltijden per dag of over 6 maaltijden, dat geeft qua resultaat geen verschil. Wel raad ik iedereen aan om minimaal 4/5 maaltijden per dag te nuttigen. Waarom ik dit adviseer? Als je te lang geen voeding binnenkrijgt ga je een hongergevoel creëren. Ten eerste is dit niet fijn, ook gaan je prestaties op bijvoorbeeld je concentratievermogen naar beneden. Daarnaast is er een grote kans dat je de eerstkomende maaltijd ‘te’ veel gaat eten omdat je erg veel trek hebt.

Review FitLiving
‘’Verassend wat we nog allemaal zelfs moeten eten om af te vallen. Nee honger zit er niet bij en het is lekker gemakkelijk want alles is klaar en geen kopzorgen wat wel mag en wat niet.’’

Teveel alcohol

Nummer 3 van de voedingsfouten: Alcohol! Tegenwoordig kan je overal alcohol kopen, maar wat doet alcohol precies met een menselijk lichaam? Binnen Europa hoort Nederland bovenin de ranking waar veel alcohol wordt gedronken. Sowieso drinken Europeanen gemiddeld 2 a 2,5 keer meer dan de rest van de wereld. Gelukkig kiezen we steeds vaker voor de gezondheid boven het drinken van alcohol. Maar kan ik niet een paar glaasjes nemen? Of is dat ook verkeerd?

Voordeel?
Je hebt het vast wel een keer meegemaakt, een paar glazen alcohol te veel waardoor je een beetje licht wordt in je hoofd. Je voelt je ontspannen en gaat gemakkelijker gesprekken aan met onbekenden. Dit klinkt heerlijk toch? Voor zover het voordeel van alcohol, nu de nadelen waardoor het toch een grote voedingsfout is!

Effect van alcohol op je gewicht

Alcohol is een echte dikmaker. Over het algemeen, wordt te zwaar worden geassocieerd met te veel eten… Maar vergeet frisdranken en alcohol zeker niet! Het verschil bij de goede eiwitten, koolhydraten en vetten is dat zij goede voedingsstoffen aan het lichaam leveren. Een glas bier staat gemiddeld voor 85 calorieën en een glas rode wijn voor 80 calorieën. Per lichaam is het verschillend wat je binnen moet krijgen aan voedingsstoffen, dit is afhankelijk van je lichaamssamenstelling, doel en activiteitsniveau. Maar laten we uit gaan van het gemiddelde, een vrouw heeft 2000 calorieën per dag nodig en een man 2500 calorieën. Als we in het weekend een paar biertjes of glazen wijn wegdrinken blijft er weinig eten meer over voor die dag.

Hart- en vaatziekten

Door een overmatig gebruik van alcohol nemen de risico’s op gezondheidsproblemen toe. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat af en toe een glas rode wijn een positief effect heeft op je gezondheid. Door de antioxidanten in de rode wijn heb je minder kans op hart-en vaatziekten en diabetes. Maar naar mijn mening zijn er genoeg andere manieren om antioxidanten binnen te krijgen, namelijk door je voeding. Dus af en toe een glaasje rode wijn kan zeker geen kwaad, maar probeer het niet als smoes te gebruiken om meer rode wijn te gaan drinken. Want: Te veel alcohol veroorzaakt juist wel hart-en vaatziekten.

Effect op je hersenen

Als je te lang overmatig alcohol drinkt zullen je hersenen hieronder gaan lijden. Hersencellen functioneren minder goed en kunnen zelfs tot wel 15% krimpen. Bijna iedereen heeft weleens te diep in het glaasje gekeken, de volgende dag vertellen mensen verhalen over gister waar jij niks meer van weet. Huh! Hoe komt dat? Alcohol heeft effect op de hippocampus met als gevolg dat herinneringen uit het korte termijn, niet worden doorgegeven aan het lange termijn geheugen. De welbekende black-out. Daarnaast kan alcohol je motoriek en evenwicht aantasten.

Effect alcohol op je maag

Een teveel aan alcohol is slecht voor het slijmvlies aan de binnenkant van je maagwand. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van maagzuur. Je hebt vast weleens last gehad van brandend maagzuur? Dat is geen pretje he?! Na een paar maanden en zelfs een paar jaar is de kans niet aanzienlijk dat je hier dagelijks last van gaat krijgen, maar misschien wel over 10 of 20 jaar! En continu last van brandend maagzuur wens je niemand toch, toch?

Effect alcohol op je lever

De lever heeft een belangrijke functie in het menselijk lichaam. De productie van gal wordt verwerkt, wat zorgt voor een betere opname van vetten in de darmen. Daarnaast helpt de lever bij aan de goede werking van je koolhydraat- en eiwitstofwisseling. Je lever kan de schadelijke stoffen uit alcohol onschadelijk maken en vervolgens afvoeren via de galvloeistof of urine. Door een overmatig gebruik aan alcohol kan je last krijgen van leververvetting, leverontsteking en levercirrose. Zwellingen, misselijkheid, braken, buikpijn, koorts en overgeven horen hierbij tot de verschijnselen.
Probeer je alcohol inname dus te beperken. Af en toe een glaasje alcohol kan natuurlijk geen kwaad. Maar wanneer je bovengenoemde risico’s leest besef je vast wat een overmatig gebruik van alcohol met je lichaam kan gaan doen. Misschien niet direct, maar op de lange termijn.

Calorieën tellen

Nummer 4 van de voedingsfouten: Obsessief tellen van calorieën! Veel diëtisten en coaches zien het afvallen graag als een simpele rekensom: het aantal calorieën die je binnen krijgt min het aantal calorieën die je verbrandt. Deels klopt deze benadering absoluut, maar probeer hier niet blind op af te gaan.

Laten we dat eens beter bekijken. Stel dat je stofwisseling in rust 2500 calorieën bedraagt. Dit is het aantal calorieën die je verbrandt zonder sporten of intensief bewegen. Dan verbranden we nog eens 1500 calorieën extra met een workout, waardoor op die bewuste dag 4000 calorieën verbranden.

Stel dat je dan slechts wat crackers met kaas eet waardoor je op die dag maar 500 calorieën binnen krijgt. Dan zouden we 3500 calorieën in de min staan wat volgens onderzoek gelijk staat aan één pond op de weegschaal. Hoewel dit heel mooi klinkt, is de kans dat je precies één pond bent afgevallen aan het einde van de dag erg klein. 

Het is onmogelijk om van afvallen een rekensom te maken

Het probleem is dat al deze berekeningen slechts schattingen zijn die gebaseerd worden op algemene gemiddelden. Je weet niet precies hoeveel je verbrandt met het sporten, het is slechts een schatting. Het is dus onmogelijk om van afvallen een exacte rekensom te maken.

Verhouding van je macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten)

In mijn dagelijks leven maak ik veel situaties mee waarin klanten aangeven dat ze veel mogen eten. Dat klopt ook! Als je de juiste producten eet gaat je lichaam hier ook beter mee om. Je krijgt een mooiere uitstraling en je lichaam kan dit op de juiste manier verwerken zonder het op te slaan in lichaamsvet.

Het probleem is dat al deze berekeningen slechts schattingen zijn die gebaseerd worden op algemene gemiddelden. Je weet niet precies hoeveel je verbrandt met het sporten, het is slechts een schatting. Het is dus onmogelijk om van afvallen een exacte rekensom te maken.

Voedingsmythe: Er bestaat een perfect dieet

Natuurlijk zal iedere methode enkel positief zijn over zichzelf en zullen diëtisten, coaches en voedingsdeskundigen allemaal zweren bij hun eigen methoden. Maar er bestaat ‘geen’ perfect dieet. Ieder persoon is uniek en reageert anders op macronutriënten, daarnaast verschilt de stofwisseling per persoon en ook genen spelen een belangrijke rol in de wijze waarop je lichaam met voeding om gaat

Teveel afgaan op theorieën zullen resulteren in voedingsfouten

Overal lees en/of hoor je verschillende theorieën. Je moet niet te veel koolhydraten eten, eet niet te veel na 19.00 uur, zorg dat je de meeste koolhydraten bij het ontbijt eet, enzovoort. Tegenwoordig zijn er zoveel theorieën dat we soms de bomen door het bos niet meer zien. Veel theorieën die je op internet leest zijn voedingsmythes.

Persoonlijk heeft het me vroeger helemaal gek gemaakt. Ik moest en zou alles uitzoeken tot in de details. Wat is nu het beste dieet? Na het doen van uitgebreide analyses en veranderingen in mijn werksysteem, ben ik tot deze conclusie gekomen: er bestaat geen perfect dieet. Er zijn altijd richtlijnen waar je aan vast kunt houden, dat zonder enige twijfel. Maar ik raad je aan te stoppen met het zoeken naar een perfect dieet!

Voedingsfouten

Suikers

In veel producten zitten suikers waarin je het niet verwacht. Suikers kun je vinden in snoep, koekjes, gebak, ijsjes. Hier zitten geraffineerde suikers in waar je lichaam helemaal niets aan heeft. Bij een overtal van deze suikers wordt dit omgezet in lichaamsvet. Daarnaast krijg je een grotere kans op verschillende ziektes, zoals diabetes, obesitas, vermoeidheidsklachten etc. Als je behoefte hebt aan suikers eet dan fruit of honing. Hier zitten de betere koolhydraten in!

‘Goedkoop’ brood

In de goedkope broodsoorten zitten veel suikers verborgen. Hierdoor krijg je na een broodmaaltijd sneller trek in eten dan bijvoorbeeld bij rijst. Brood kan je prima eten, maar kies dan niet voor het goedkope brood in de supermarkten, ga voor de volkoren variant of spelt brood. Het goedkope brood wordt namelijk volgespoten met gifstoffen waardoor het brood langer houdbaar blijft.

Beleg op brood

In veel beleg soorten zitten koolhydraten zoals hagelslag, stroop, suiker en jam. Af en toe een broodje met dit beleg kan natuurlijk geen kwaad, maar beperk dit wel. Betere keuzes zijn natuurlijk de eiwit- en vetrijke producten, zoals kipfilet, ei, avocado, pindakaas, etc. Als je niet zonder zoet beleg kan, kies dan het liefst voor de gezondere koolhydraatrijke producten zoals appelstroop (bevatten veel ijzers), jam of honing. De voedingsfouten betreft de keuze voor je beleg op brood is belangrijk om even stil bij te staan.

Gefrituurd

In gefrituurde voeding zitten de verkeerde vetten. Namelijk de transvetten. Dit zijn verzadigde vetten (verzadigd=verkeerd, onverzadigd=goed). Vermijd gefrituurde voeding zoveel mogelijk!

Leer je lichaam kennen

De kern van een gezond voedingspatroon is dat je eigenlijk een soort detective moet worden in je lichaam. Op die wijze kun je erachter komen wat het beste voedingspatroon is voor jouw lichaam. Dat kost natuurlijk tijd en veel oefenen.

Natuurlijk hebben we tal van tips en gidsen die over het algemeen werken voor mensen die gewicht willen verliezen. Iedereen heeft echter zijn eigen zwakheden en ieder lichaam reageert anders. Het is daarin belangrijk om te starten vanuit de basis. Dat betekent: kwaliteitsvoeding met complexe koolhydraten, verse groenten, goede vetten en eiwitten. Van daaruit kun je gaan bouwen richting een voedingspatroon dat juist voor jou persoonlijk erg geschikt is! Hopelijk heb ik dmv bovenstaande voedingsfouten jou wat kennis bij kunnen brengen.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?