Waarom sporten? En de voordelen van thuis sporten

Deel dit artikel

Thuis sporten brengt zowel nadelen als voordelen met zich mee. Door gebrek aan weinig tijd i.v.m. een drukke baan, of doordat je geen sportschool abonnement hebt is thuis trainen een geschikte optie.

WAAROM SPORTEN?

De stap of knop omzetten is soms even lastig. Maar doe het nou maar! Voor zowel je lichaam als voor je geest is het belangrijk. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

MINDER KANS OP HART- EN VAATZIEKTEN EN EEN GEZONDER HART

Door beweging verminder je de klonteren in je bloed. Uit onderzoek is gebleken dat ‘niet’ bewegen kan leiden tot het dichtslibben van je bloedvaten. Hierdoor moet je hart steeds sneller pompen. Het risico hiervan is dat je hart het sneller kan begeven en je erg benauwd kan worden doordat er niet meer voldoende zuurstof naar je hersenen wordt gepompt. Daarnaast wordt je hart versterkt, want het hart is immers een spier

BETERE BLOEDDRUK VERHOUDINGEN

Heb je een te hoge bloeddruk? Dan werkt bewegen bloeddrukverlagend. Dus probeer eens te gaan sporten in plaats van medicijnen te gebruiken voor een te hoge bloeddruk. Ik zeg vaak: ”Sporten en gezonde voeding is je beste medicijn”. Tijdens het sporten moet je lichaam meer bloed rondpompen naar de spieren, die zuurstof nodig hebben. Hierdoor stijgt je hartslag en vervolgens is het wetenschappelijk bewezen dat na die inspanning je bloeddruk daalt.

MINDER KANS OP BLESSURES EN STERKERE SPIEREN/GEWRICHTEN

Door middel van sporten ben je preventief bezig ten opzichte van blessures. Bouw je een krachttraining op de goede manier op, denk aan je arbeid-rust verhouding, dan worden je spieren, gewrichten en pezen sterker. Hierdoor blijf je soepel en kan je lichaam meer aan.

MINDER KANS OP KANKER EN DIABETES DOOR THUIS SPORTEN

Sporten heeft vele voordelen, ook voor kanker en diabetes. Doordat je immuunsysteem versterkt, je lichaam meer cellen aanmaakt, afvalstoffen beter worden afgevoerd, je longfunctie verbetert en je een gezond gewicht houdt, werkt dit preventief tegen het krijgen van kanker. Door te sporten verbetert ook je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel neutraler blijft. Dit is weer goed voor diabetes.

VERBETERING VAN JE MENTALE GESTELDHEID DOOR THUIS SPORTEN

Het is wetenschappelijk bewezen dat je lichaam de stresshormonen cortisol en adrenaline sneller worden afgevoerd als je meer beweegt. Daarnaast helpt sporten tegen angsten en negatieve gedachten. Hierom wordt sporten steeds vaker als een vorm van therapie gebruikt. Als laatste helpt sporten tegen betere nachtrusten. Je zult sneller in slaap komen en dieper slapen.

THUIS SPORTEN

Heb je weinig tijd of geen zin om naar de sportschool te gaan? Thuis sporten is daar een mooie oplossing voor. Dus de excuses als: te weinig tijd, te ver fietsen, te koud in de winter, te warm en thuis douchen kunnen allemaal de prullenbak in. Ga dan lekker thuis sporten. Hieronder benadruk ik de voordelen van een training aan huis.

 • Thuis sporten is goedkoper
  Om je spieren te versterken, af te willen vallen of wat voor doel dan ook, ben je niet afhankelijk van een sportschool. Met een paar eenmalige investeringen kom je heel ver. Je kan denken aan een matje en eventueel een setje dumbells, weerstandsbanden, een bankje en een halter stang.
 • Thuis sporten is minstens zo effectief
  In de sportschool staan tal van apparaten waarbij je één bepaalde beweging doet tijdens de uitvoering. Bij het thuis trainen gebruik je meer je lichaamsgewicht en stabiliteit waardoor je meer spiergroepen in je lichaam aanspreekt. Kort gezegd: hoe meer spieren je aanspreekt tijdens een oefening, hoe meer calorieën en dus vet je verbrand.
 • Thuis sporten is pure gemak
  Na een drukke werkdag is het voor velen lastig om de discipline op te brengen om naar de sportschool te gaan. De stap om lekker in je eigen huis een workout uit te voeren ligt dichterbij. Ook hoef je je voor niemand mooi te maken. Je kunt willekeurige kledingcombinaties uitkiezen zonder er over na te denken.
 • Thuis sporten kost minder tijd
  Als je naar de sportschool gaat moet je voorbereidingen treffen. Je spullen bij elkaar rapen, zoals je sporttas, sportschoenen, sportkleren, bidon, handdoek, handdoek, douchespullen, oortjes, mobiel etc. Daarnaast kost het ook tijd om nog naar de sportschool toe te gaan. Veel mensen haken tijdens de voorbereidingen al af.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?