Heb jij de decembermaand wat minder op je voeding gelet? Of doe je dit misschien al veel langer? Twijfel je eraan of je te zwaar bent? Of zelfs (ernstige) overgewicht hebt? Het is belangrijk om bewust hiermee om te gaan en jezelf deze vragen durft te stellen. Als je deze vragen niet aan jezelf durft te stellen of je vermijdt deze denkwijzen, dan is de kans aanwezig dat je overgewicht hebt. In deze blog ga ik verder op ‘het ideale gewicht’ en ‘heb ik overgewicht?’
Wat is mijn ideale gewicht?
Deze vraag spookt bij iedereen weleens door het hoofd. Misschien weeg je jezelf wel elke week, of zelfs vaker in de week? Toch wil ik je adviseren om niet blind op de weegschaal af te gaan. De weegschaal bepaald namelijk niet of jij overgewicht hebt of niet. Want misschien heb je wel veel aan krachttraining gedaan en daardoor veel spiermassa opgebouwd. De weegschaal geeft dan aan dat je iets bent aangekomen. In dat geval is er geen reden tot paniek, aangezien spieren veel wegen. Maar sport je niet en merk je dat je broeken strakker worden en je love handles opzetten? Dan kan je jezelf wel de vraag stellen, ben ik niet te zwaar? Of heb ik zelfs overgewicht? Dit is een hele reële vraag die je jezelf mag stellen.
Hoe bepaal ik of ik overgewicht heb of niet?
Je hebt veel verschillende methodes die aangeven of jij overgewicht hebt of op gezond gewicht zit. Door middel van je BMI te berekenen, oftewel Body Mass Index, kan je kijken of je overgewicht hebt of niet. Ook worden er tegenwoordig in veel fitnesscentrums gebruik gemaakt van digitale weegschalen die het vetpercentage berekenen. Als laatst heb je de old skool methode, namelijk de huidplooi meting. Deze 3 opties ga ik hieronder bij langs.
Door middel van een BMI-meting bepalen of ik overgewicht heb
De BMI-meting is hedendaags de meest gebruikte methode om vast te stellen als je overgewicht hebt. Het nadeel van een BMI-meting is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de vetmassa en de vetvrije massa. Iemand met veel spiermassa heeft daarom al snel overgewicht terwijl hij of zij heel gezond kan zijn. Dus vooral op individueel gebied en als je veel aan sport doet, zou ik de BMI-meting niet adviseren.
Door middel van een digitale weegschaal bepalen of ik overgewicht heb
Een digitale weegschaal geeft onder andere aan welk vetpercentage je hebt, wat je vochtbalans is en hoeveel spiermassa je hebt. Dit is natuurlijk een goede methode om te meten hoe je ervoor staat. Maar ook deze methode brengt nadelen met zich mee. De metalen plaatjes waar je op moet staan komen vaak niet ver genoeg het lichaam in, waardoor alleen de onderste helft soms gemeten wordt.
De ouderwetse huidplooi meting is de meest effectieve methode
Ik blijf erbij dat de huidplooi meting het meest effectief is. Je kunt de 4 punts of 7 punts huidplooimeting hanteren. Bij de 4 punts meting worden de biceps, triceps, onder het schouderblad en bij het bovenbeen gemeten. Een nauwkeurigere is de 7 punts huidplooi meting. Borst, buik, dij, oksel, triceps, schouderblad en bovenbeen wordt gemeten. Doordat je de resultaten hiervan bij elkaar optelt krijg je een uitslag welk vetpercentage jij hebt.
Wat is een gezond vetpercentage?
Het is belangrijk dat jij weet wat een gezond vetpercentage is. Het vetpercentage geeft de hoeveelheid vet aan die opgeslagen ligt in je lichaam. Dit is je totale lichaamsgewicht minus de vetvrije massa. Dat zijn je botten, spieren, water, pezen, weefsels, organen, etc. Voor mannen tussen de 30 en 39 jaar is een vetpercentage van 14% tot 18% gezond. Voor vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is dat 24% tot 28%. Voor mannen boven de 40 jaar geld een gezond vetpercentage van rond de 20%, voor vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is dat rond de 30%.
Gevolgen van overgewicht
Het is belangrijk dat je weet welke gevolgen overgewicht met zich mee brengen. Probeer je hier bewust van te zijn. Zowel op korte als op lange termijn kan het vervelende effecten hebben op je lichaam en geest. Hieronder lees je de eventuele nare gevolgen:
- Hart- en vaatziekten
- Diabetes type 2
- Artrose
- Nierziektes
- Slaapapneu
- Psychische problemen zoals onzekerheid en een laag zelfbeeld
- Slechtere conditie
Hoe ontstaat overgewicht?
Overgewicht ontstaat eigenlijk op een hele simpele manier. Alles draait om de energiebalans. Bij overgewicht krijg je langdurig meer energie binnen dan jouw lichaam nodig heeft. Dit heeft te maken met het aantal calorieën die jij nuttigt en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. Dit noemen we de negatieve energiebalans. Als je te lang een negatieve energiebalans creëert krijg je dus overgewicht. Heb jij overgewicht? Stel jezelf onderstaande vragen om een inschatting te maken waar het mis is gegaan.
- Heb je veel drang om suikers te eten?
- Beweeg en sport je genoeg?
- Heb je veranderingen meegemaakt in het leven die jouw eet en/of beweeg patroon hebben beïnvloed?
- Zoek je troost in eten als je je verveeld?
- Zoek je troost in eten als je gestrest of verdrietig bent?
Hoe pak ik mijn overgewicht aan?
Het is belangrijk om te kijken naar de oorzaak van je overgewicht, dit komt namelijk ergens weg. Is het frustratie eten, stress eten of bijvoorbeeld eten uit verveling? Of heb je vervelende ervaringen meegemaakt in het verleden die ervoor zorgen dat jij de pijn weg aan het eten bent? Ik wil je hiermee geen angst aanpraten maar juist stimuleren om de juiste mindset te gaan ontwikkelen en er voor jezelf te gaan staan. Lees maar over een juiste mindset bij de volgende link: https://www.fitliving.nl/de-mindset-bepaald-of-jij-jouw-persoonlijke-doelen-gaat-behalen/
Neem je verantwoordelijkheid en zorg goed voor je lichaam. Bescherm je lichaam door af te slanken en geen last te krijgen van de risico’s van overgewicht. Schakel hulp in! Bij Fit Living hebben we veel ervaring met mensen die willen werken aan een gezondere levensstijl. Uit ervaring weten we dat we verder moeten gaan dan alleen het meegeven van een sportschema en eetschema, om vervolgens de sporter aan zijn lot over te laten. We kiezen voor een aanpak die bij je past én die werkt. Zodat het overgewicht en de gevolgen ervan snel zullen afnemen en jij weer lekker in je vel komt te zitten.