Wat zijn de nadelen van een crashdieet?

Deel dit artikel

In dit artikel wil ik ingaan op de nadelen van een crashdieet. Hopelijk kan ik jou ervan overtuigen om nooit aan een crashdieet te gaan beginnen. Een crashdieet breng zowel op fysiek als mentaal vlak niet veel goeds.

WAT IS EEN CRASHDIEET?

Bij een crashdieet wil je in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kilo’s afvallen. Klinkt ideaal, niet? Soms verlies je in één week wel 4 tot 7 kilo. Dit is afhankelijk van hoe zwaar je bent: hoe zwaarder – hoe gemakkelijker je meer kilo’s afvalt. Om af te vallen creëer je een negatieve energiebalans, maar bij een crashdieet eet je ‘veel’ minder dan je lichaam nodig heeft. Hierdoor krijgt je lichaam niet de voedingsstoffen binnen om optimaal te presteren en functioneren.

VOORBEELD VAN EEN CRASHDIEET

Stel jij mag 2500 calorieën nuttigen per dag. Dit caloriegetal is op basis van als jij je gewicht gelijk wil houden. Met een normaal afvalschema ga je hier ongeveer 500 calorieën onder zitten, maar bij een crashdieet ga je hier wel 1000 en vaak wel 1500 calorieën onder zitten.

VERLIEZEN VAN SPIERMASSA

Omdat je lichaam zo weinig voeding binnen krijgt, gaat je lichaam op zoek naar brandstof uit vet, vocht en spiermassa. Deze 3 onderdelen worden afgebroken en weggesluisd tijdens een afvalproces. Het menselijk lichaam kan maar een beperkt getal verliezen aan vetmassa per week. Ik ga geen vast getal zeggen want dit is afhankelijk per persoon. Wel kan ik zeggen dat als je een crashdieet volgt het voornamelijk spiermassa en vocht is wat jij aan het verliezen bent aan je gewicht. Spiermassa is namelijk makkelijker te verbranden dan vet, voor het verbranden van vet is tijd en geduld nodig.

HET WELBEKENDE JOJO-EFFECT

Je hebt er vast weleens van gehoord, het jojo-effect. Bij een jojo-effect kom je weer in gewicht aan nadat je crashperiode is verlopen. Tijdens een crashdieet vertraagt de energieverbranding en komt je lichaam in de spaarstand terecht. Om deze reden is de kans aanzienlijk dat je zwaarder weer terugkomt dan voor je begon met het crashdieet. In deze vicieuze cirkel wil je echt niet terecht komen! Dat garandeer ik je!

DEPRESSIEVE KLACHTEN

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een crashdieet volgen of hebben gevolgd lijden aan mentale stoornissen. Alles gaat even wat moeilijker en bij sommigen lijdt dit zelfs tot een depressie.

DE NADELEN OP EEN RIJ VAN EEN CRASHDIEET

  • Je gaat je duf en energieloos voelen aangezien je veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Je verliest veel kilo’s, maar grotendeels is dit vocht en spiermassa.
  • Je lichaam komt in de spaarstand (overlevingsstand) terecht, vaak is het lastig om hier weer uit te komen. Dit kost tijd!
  • Veel mensen krijgen last van psychische of zelfs depressieve klachten. Gezond eten zijn de bouwstenen van een gezond lichaam en geest.
  • De kans is groot dat je uiteindelijk zwaarder weer terugkomt dan je begon voor je crashdieet.
  • Je lichaamsvormen worden minder mooi aangezien je veel spiermassa verliest. Vet blijft op plekken zitten waar jij dat niet wilt.
  • Hormonale verstoringen vinden plaats in je lichaam, denk aan je stress, schildklier, disbalans en oestrogeen.

CONCLUSIE

Begin ‘niet’ aan een crashdieet! Het brengt eigenlijk alleen maar nadelen met zich mee! Hopelijk heb ik jou met mijn artikel weten te overtuigen om niet te gaan crashen. Neem de tijd om af te vallen, zoek een juiste balans wat bij jou past. Afvallen betekent namelijk niet dat je jezelf alles moet gaan verbieden. Het is belangrijk om een gezond basis voedingspatroon te volgen met producten die jij ook daadwerkelijk lekker vindt. Dan ga je namelijk op een fijne en effectieve manier toewerken naar jouw doel.

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?